| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 29 d'abril de 2024


dissabte, 15 de març de 2008
>

Per què una nova llei de seguretat industrial?

Volem facilitar les coses a les empreses i als usuaris, per això la normativa no introdueix més burocràcia ni suposa més controls ni més despeses. El que facilitem és un marc jurídic general, un paraigua

tribuna
Secretari d'Indústria i Empresa. Responsable de la Subdirecció General de Seguretat Industrial


ANTONI SOY I ALBERT ROIG..

Ha costat temps i esforços, però el projecte de llei de seguretat industrial finalment ha iniciat la seva tramitació al Parlament. Tot i les esmenes a la totalitat presentades pels grups parlamentaris de CiU i del PP, que van ser rebutjades, aquest projecte de llei ja té el llum verd necessari per continuar el seu camí fins a l'aprovació final amb les millores i modificacions a l'articulat que s'hi puguin introduir. És la segona vegada que entra al Parlament, però aquesta és la definitiva.

No hi ha dubte. La llei de seguretat industrial és una llei necessària perquè desenvolupa, seguint la recomanació de l'Institut d'Estudis Autonòmics, les competències exclusives que en aquesta matèria estan recollides a l'Estatut d'Autonomia del 2006, i que han suposat una ampliació important del règim competencial anterior.

Un altre dels avantatges: suposa una simplificació administrativa. La normativa actual es limita a les instal·lacions industrials i no cobreix tot l'àmbit competencial de la Generalitat que aquesta llei ordena i racionalitza. La llei deroga dues lleis, un decret i quatre ordres i pretén aclarir i donar homogeneïtat a una normativa que es pot qualificar de dispersa i mancada de coherència.

Volem facilitar les coses a les empreses i als usuaris, per això la normativa no introdueix més burocràcia ni suposa més controls ni més despeses. El que facilitem és un marc jurídic general, un paraigua, però no modifiquem les normatives específiques per a cada tipus d'activitat, instal·lació o producte.

L'objectiu és aconseguir, integrant de forma harmònica la necessària intervenció de l'administració, una millor qualitat dels serveis d'inspecció adaptant-los a les característiques i necessitats pròpies de Catalunya. Com? Establint un règim de competència efectiva entre els operadors de la inspecció. Perquè no hem d'oblidar que aquests són serveis públics d'interès general.

La llei de seguretat industrial persegueix també la millora de l'eficiència de l'actuació de la Generalitat. Crea l'Agència Catalana de Seguretat Industrial com a organisme executor de la política de seguretat industrial basada en els principis d'autonomia de gestió, control d'eficàcia i responsabilitat sobre els resultats, que no suposarà cap increment de la despesa pública ja que substituirà els òrgans de l'administració fins ara competents. L'Agència Catalana de Seguretat Industrial ha de donar resposta a criteris d'eficiència operativa i al nou escenari configurat pel canvi d'un model de concessions a un règim d'autorització més obert i plural.

Finalment, la llei de seguretat industrial pretén crear un nou model de gestió de la seguretat industrial que doni resposta a les necessitats actuals de la societat catalana, transformant un model de concessions que té ja més de 20 anys i que avui està obsolet. En aquest període, han aparegut noves fonts de risc industrial, necessitats de noves prestacions dels serveis d'inspecció i d'eficiència de les actuacions de l'administració, i també una major capacitat d'elecció dels operadors privats proveïdors dels serveis d'inspecció que no permetia el model de concessions vigent fins ara, perquè reduïa a dos els organismes de control en l'àmbit de la seguretat d'instal·lacions, i a dos més en la inspecció tècnica de vehicles (ITV). En definitiva, aquest projecte de llei vol representar un pas endavant per a tots els agents implicats, tant públics com privats, en la gestió de la seguretat industrial. Aquesta llei situarà Catalunya en una posició capdavantera, en aquest àmbit, a escala europea, mitjançant l'aplicació d'un model que permeti una major llibertat d'elecció a les empreses i als usuaris i, alhora, una millora de la qualitat dels serveis d'inspecció, perquè el resultat final de tot plegat no pot ser un altre que la millora de la prevenció del risc i de la seguretat industrial a Catalunya.





La llei pretén crear un nou model de gestió de la seguretat industrial que doni resposta a les necessitats actuals de la societat catalana



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.