| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dissabte, 15 de març de 2008
>

Els jardiners volen que s'autoritzi el reg de mínims per salvar arbres i arbustos

Demanen un reglament per aplicar el decret de sequera perquè prohibeix regar però permet el negoci de rentatge de cotxes

XAVIER MIRÓ. Barcelona
El Gremi de Jardineria de Catalunya va fer ahir una crida al govern perquè permeti el reg de supervivència dels arbres i arbustos de parcs i jardins i dels espais verds declarats béns culturals, un patrimoni que asseguren que morirà amb la sequera si no plou i les restriccions s'han de mantenir fins a la tardor. Estan d'acord que el decret de sequera prohibeixi regar gespes, plantes entapissants i plantes vivaces que es poden recuperar fàcilment quan la situació millori. Però denuncien la incoherència de prohibir taxativament el reg i permetre al mateix temps els negocis de rentatge de cotxes. El gremi, que agrupa cinc-centes empreses al país, diu que la prohibició pot reduir un 30% de l'activitat en el millor dels casos i amenaça de fer perdre més de 100 milions al sector.


+ Un operari rega plantes del parc Central del Poblenou, la porta d'entrada al districte 22@. Foto: GABRIEL MASSANA

No discuteixen la necessitat d'aplicar el decret de sequera. Defensen que el govern ho ha fet de bona fe per afrontar un problema greu i estructural del país. Però creuen que la prohibició genèrica de regar amb aigua de consum jardins, prats, horts, zones verdes i esportives públiques i privades no té en compte el valor d'algunes espècies vegetals que formen part del patrimoni natural ni té en compte que a Catalunya 3.900 persones com a mínim viuen de la jardineria. Divendres passat, el Gremi de Jardineria de Catalunya aprovava un manifest que demana que la prohibició taxativa de regar es restringeixi «exclusivament a les plantacions de gespes, plantes entapissants i plantes vivaces fàcilment recuperables», però que es permeti «el reg de supervivència d'espècies arbustives i arbòries que formen part del nostre patrimoni, així com d'aquells espais verds declarats béns culturals, la reposició dels quals és gairebé impossible». «Val la pena la pèrdua d'aquest valor ecològic que pot accentuar la desertització d'espais i no haver estat capaços de salvar-los?», es pregunta Jordi Bosch, secretari del gremi, que defensa que amb un reg de mínims es podria garantir que sobrevisquessin si l'any que ve la pluja és més generosa.

Els jardiners denuncien la gran contradicció que, segons ells, significa no fer una excepció en la seva activitat i, en canvi, fer-la en el negoci de rentatge de cotxes, que el decret de la sequera permet sense restriccions. Els propietaris de vehicles no els poden rentar pel seu compte a casa, però, en canvi, sí que els poden portar als túnels de rentatge. Per contra, el reg està prohibit de manera genèrica a tothom. Però ni tan sols aconsegueix el seu objectiu, segons el gremi, perquè mentre els parcs i jardins públics no es reguen i els professionals compleixen el decret, els particulars continuen regant els seus espais verds privats amb aigua de boca. A més, asseguren que el mateix director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha defensat públicament que es pugui fer el reg de supervivència, però, en canvi, el decret ho impedeix i Medi Ambient no ha adoptat cap mesura consensuada amb el sector. Per fer front a aquest «embolic» i a la psicosi que ha paralitzat parcs i jardins en construcció, el gremi demana un reglament d'aplicació del decret que racionalitzi la situació creada.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>CiU vol una comissió per saber si es fan transvasaments

>Garantir fonts alternatives i confiar l'ús eficient als professionals

>Badalona aprofita només un 20% de l'aigua de la fuita

>Roses recuperarà dos pous que abastien la base militar de Pení

>Prohibit fer foc en zones forestals

>Els jardiners perdran 100 milions amb el decret de sequera

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.