| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimecres, 12 de març de 2008
>

Puigcercós vol ocupar la presidència del grup parlamentari en plena batalla

Els dos líders d'ERC activen tota l'estratègia que han preparat per a una confrontació que ja preveien

FERRAN ESPADA. Barcelona
Esquerra viu ja en un clima intern de guerra oberta entre els dos màxims dirigents del partit, el president, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el secretari general, Joan Puigcercós. El desastrós resultat del 9-M i la conseqüent sortida de Puigcercós del govern de la Generalitat n'han estat el detonant. Però la batalla ja feia mesos que es preparava en tots dos sectors i ara simplement s'ha dictat l'inici de les hostilitats en una lluita que ningú atreveix a augurar amb seguretat com pot acabar. Entre els molts moviments tàctics que s'esperen el de que Puigcercós passi a presidir el grup parlamentari d'Esquerra pot ser un dels més espectaculars.


+ Puigcercós, ahir, fent balanç de la feina feta a Governació. Foto: ANDREU PUIG.

La treva pactada entre Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós fins després del 9-M no incloïa les tasques de proveïment «armamentístic» ni les maniobres preparatòries. Els equips de tots dos líders han desenvolupat una activitat frenètica en les darreres setmanes, preveient que la batalla que ara ja afecta Esquerra en tota regla seria inevitable.

Després de la decisió de deixar el govern, l'avançament del congrés per part de Puigcercós perseguia dos objectius clars: reduir la capacitat de maniobra i desconcertar l'equip de Carod-Rovira per una banda, i a la vegada escurçar el temps que transcorri entre la marxa de Puigcercós del govern i la batalla final amb el referèndum i el congrés. Una tàctica basada en la necessitat d'evitar que Carod disposi d'una llarga etapa per preparar la seva campanya amb una plataforma pública de gran abast com és la vicepresidència del govern.



VISUALITZACIÓ
La preocupació per la visualització pública després de deixar el govern és la que ha portat, a més, Puigcercós a plantejar-se ocupar la presidència del grup parlamentari, una opció que els cercles més íntims del secretari general donen per segura. Tot i que la idea no ha agradat en les files de Carod-Rovira, es fa difícil que pugui ser vetada. Cal tenir en compte que el càrrec de la presidència del grup parlamentari va quedar vacant –en l'anterior legislatura el va ocupar Carod després d'haver d'abandonar el govern forçat per l'afer de Perpinyà– a conseqüència del pacte entre Carod i Puigcercós per afrontar les darreres eleccions al Parlament, que els va portar a fer tàndem i que després, amb la configuració del nou tripartit, els va portar a ocupar la vicepresidència i la conselleria de Governació, respectivament. A diferència d'altres membres del govern, cap dels dos màxims dirigents d'Esquerra va deixar l'acta de diputat en accedir al govern. I, ara, el secretari general de la formació independentista ocuparia escó de diputat, i no s'entendria que se li escatimés la presidència del grup parlamentari, que a més a les mans d'un polític experimentat –foguejat com a portaveu parlamentari al Congrés– com Puigcercós podria donar molt de rèdit parlamentari a Esquerra. Amb tot, dirigents del partit afins al secretari general manifestaven que, si es forçava la situació, estaven disposats a posar a votació la qüestió en el grup parlamentari, confiats de guanyar-la. Però es mostraven escèptics d'arribar a aquest extrem, que podria derivar en una fractura ja definitiva del partit.

ELS GRANS DEBATS
El nomenament podria fer-se aquesta mateixa setmana, juntament amb el d'Anna Simó com a portaveu del grup parlamentari, en substitució de Joan Ridao, que ocuparia la seva acta al Congrés. El relleu de Simó, una dirigent afí a Puigcercós, per Ridao estava pactat des que aquest va ser designat candidat d'Esquerra a les eleccions generals. La intenció de Puigcercós seria deixar a les mans de Simó el dia a dia de la representació del grup parlamentari d'ERC i l'exconseller de Governació assumiria el protagonisme en els debats parlamentaris de major abast i en algunes sessions de control al president Montilla.

PREOCUPACIÓ
En cercles de Carod no amaguen la preocupació perquè Puigcercós pugui tenir una actitud de major fiscalització del govern de Montilla que dificulti les relacions entre socialistes i republicans, i que compliqui la tasca dels membres republicans de l'executiu. L'actual portaveu parlamentari, Joan Ridao, no va voler confirmar l'accés de Puigcercós a la presidència del grup i es va limitar a dir que Simó, fins ara portaveu adjunta, «és la persona que ara per ara té la confiança majoritària del grup parlamentari» per ser la nova portaveu.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>CiU vaticina «inestabilitat» i el PP parla d'avançar les eleccions

>Estratègies contraposades

>Les JERC troben «encertada» la sortida de Puigcercós i aproven l'avanç del congrés

>ERC i ICV-EUiA deixen sol el PSC en una votació al Parlament

>Esquerra, davant d'una prova de força decisiva

>Montilla garanteix que l'executiu no se'n ressent

>Carod busca el cos a cos amb Puigcercós i diu que surt del govern per raons personals

>Preparant el gran duel

>Jo em dic Josep-Lluís! Jo, Joan!

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.