| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


divendres, 7 de març de 2008
>

Girona i Andorra promouen la creació d'un observatori d'arxius i televisions locals

La preservació dels fons audiovisuals que generen les cadenes i l'aplicació d'eines de gestió són uns dels eixos de l'acord

DANI CHICANO. Girona
L'Ajuntament de Girona i el govern d'Andorra promouen conjuntament amb la Xarxa Audiovisual Local i l'Associació d'Arxivers de Catalunya la creació d'un observatori permanent sobre el tema d'arxius i televisions locals. Aquest observatori, inspirat en l'experiència de l'arxiu municipal gironí i Televisió de Girona, pretén fomentar el coneixement en l'àmbit dels arxius audiovisuals de les televisions locals de Catalunya i Andorra, crear amb aquest efecte un bloc a internet i implicar el major nombre possible de televisions locals, arxius o institucions relacionats amb la custòdia i gestió dels fons audiovisuals de les televisions locals. La preservació d'aquests fons i l'aplicació d'eines de gestió són uns dels eixos centrals del conveni que es va signar ahir.


+ Els representants de les institucions i entitats signants del conveni, ahir, a l'ajuntament de Girona. / Foto: MARTÍ ARTALEJO

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va tancar l'acte d'ahir recordant l'experiència de l'arxiu municipal gironí i Televisió de Girona, que van arribar a un acord l'any 2001, segons el qual el servei de documentació municipal assumia la tasca d'emmagatzemament, catalogació, digitalització, descripció, difusió i posada a l'abast del públic en general del fons audiovisual d'aquesta televisió local, una gran part del qual ja es pot consultar a través del lloc web de l'Ajuntament de Girona.

El conveni signat ahir s'inspira en aquest acord, subscrit totalment en clau de futur, que pretén proporcionar eines i un corpus de procediment i formats unitaris a les televisions locals, arxius o institucions relacionats amb la custòdia i gestió dels fons audiovisuals d'aquestes televisions, per tal d'aconseguir la preservació d'aquests fons, i la seva posada en valor facilitant-ne la consulta, la utilització i, fins i tot, l'intercanvi.

El conveni signat ahir preveu la creació d'aquest observatori, que convocarà una jornada anual durant la qual es debatrà i s'intercanviarà informació i coneixements sobre els temes tractats durant tot l'any a l'observatori a través del bloc d'internet que ja està creat, o també de qualsevol altre tema que tingui interès i que es circumscrigui a l'àmbit d'arxius i televisions locals. La primera jornada se celebrarà el proper 28 d'abril a Andorra i hi seran convidats a assistir totes les televisions locals de Catalunya i Andorra, i organismes relacionats amb aquest àmbit. La trobada, de caràcter anual, se celebrarà a Andorra i Girona de manera alterna.

La difusió de continguts que generi l'observatori, i l'intercanvi d'informació entre els seus membres i col·laboradors, es farà a través d'un bloc a internet. Les parts signants del conveni també es van comprometre a dedicar els seus esforços per implicar-hi el major nombre possible de televisions locals, arxius o institucions.

A l'hora de referir-se als fons audiovisuals de les televisions locals en l'acte d'ahir, el major temor, tant dels arxivers com del responsable de la xarxa, era el risc de desaparició que corria un patrimoni, en aquest cas audiovisual –ja sigui en suport analògic, el més caduc, o digital–, que amb el temps augmenta de valor. Segons l'arxiver municipal de Girona, Joan Boada, es pretén «posar en valor» la documentació de les televisions locals catalanes i andorranes, «compartint estratègies d'actuació, de descripció de continguts, de difusió o del tractament d'aspectes vinculats a la propietat intel·lectual sobre aquests fons». Per Boada, la creació d'aquest observatori és «un toc d'atenció» sobre la importància del patrimoni audiovisual, «per a cada punt on aquest s'ha generat». A aquesta transcendència també s'hi va referir el secretari d'estat de Política Cultural del govern d'Andorra, Jordi Gallardo. Per la seva banda, Marc Bonaventura, director general de la Xarxa Audiovisual Local, va afirmar que ara se senten «una mica acompanyats» en la resolució d'una qüestió que ja s'havien plantejat les televisions locals, mentre que Joan Antoni Jiménez va remarcar la necessitat de crear un protocol no només de preservació, sinó també de descripció dels fons, per tal de poder «explotar-los» i que siguin manejables.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.