| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


divendres, 7 de març de 2008
>

El TSJC ordena a l'Ajuntament tirar a terra els pisos i equipaments que va fer en una illa de l'Eixample

La sentència addueix que hi faltava zona verda, com havien denunciat els veïns

A. BALLBONA D. MARÍN. Barcelona
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) ha ordenat enderrocar un edifici amb habitatges i equipaments que l'Ajuntament de Barcelona va construir en una illa de l'Eixample. La sentència, feta pública ahir i recollida per l'agència Efe, argumenta que no van guardar espai per a zona verda. Així, el tribunal dóna la raó als veïns, que van començar un litigi fa anys per reclamar que una part de l'illa es destinés a zona verda. L'Ajuntament ja ha presentat un recurs de nul·litat de la sentència.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) és ferma i estira les orelles a l'Ajuntament per la manera com va fer l'edifici d'habitatges i equipaments en aquesta illa de l'Eixample, que és a la confluència dels carrers Villarroel i Londres. Segons el tribunal, el projecte no va preveure els espais lliures destinats a parcs públics i zones verdes que exigeix la llei, ni va reservar terrenys per a parcs i jardins.

L'edifici té ara en funcionament l'escola bressol municipal Londres i l'escola de primària Mallorca. També hi ha un aparcament i 45 habitatges. L'any 2006 el jutge va obligar a excloure aquests habitatges d'un sorteig de pisos públics per a joves, perquè hi havia el litigi pendent. L'Ajuntament ha presentat un recurs de nul·litat contra la sentència del TSJC, perquè addueix que els veïns només havien impugnat els habitatges. A més, fonts municipals recorden que aquest tribunal, en primera instància, havia donat la raó a l'Ajuntament fa mig any.

La història ve de lluny: el 2001 la Comissió de Veïns Pro-Illa Verda Villarreal es va començar a oposar al projecte i després van portar-lo als tribunals perquè no deixava espai per a zona verda, tal com reclamaven. Des d'aleshores s'han succeït diverses sentències judicials perquè es modifiqués el projecte i, més tard, perquè s'aturessin les obres.

Ara caldrà veure com es plasma la sentència en la realitat. No és el primer cop que l'Ajuntament s'hi troba. A l'illa Sandoz, a Sarrià, el consistori va esquivar una sentència d'enderroc d'un edifici massa alt canviant a posteriori el pla general. Una altra sentència va declarar il·legals les obres de les cotxeres de TMB a Horta un cop ja inaugurades. Tampoc va tenir efectes pràctics.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El millor edifici del 2007

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.