| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dilluns, 3 de març de 2008
>

Uns 800 pagesos es manifesten per reclamar el retorn de l'aigua del Ter

Es van concentrar a Verges i a Torroella, on van tallar la carretera, cosa que va provocar retencions puntuals

IMMA BOSCH. Verges
Un centenar de tractors i uns 800 regants de les set comunitats del Ter van participar ahir en dues mobilitzacions als ponts del riu al pas per Verges (C-252) i al pont del riu a Torroella de Montgrí (C-31) per protestar per la falta d'aigua per al seus cultius mentre es transvasa per al consum de Barcelona i per expressar el seu descontentament per «la manca de previsió de l'administració». A Torroella els pagesos van tallar la carretera i a Verges, en canvi, van ser els Mossos d'Esquadra, que donaven pas alternatiu als vehicles, però en cap cas les cues van ser considerables. Es van repartir unes 4.000 pomes entre els conductors.


+ Els regants van repartir pomes als conductors. A la imatge, els pagesos a Verges. Foto: I. BOSCH

Les comunitat de regants del Ter i les organitzacions agràries Unió de Pagesos i JARC van participar ahir en la concentració per reclamar el retorn de l'aigua del Ter, per expressar el seu descontentament per «la manca de previsió de l'administració» i per criticar la «pretensió» del govern «de penalitzar la pagesia en el repartiment de l'aigua. Els pagesos, uns 300 a Verges i uns 500 a Torroella, van penjar pancartes que deien «L'aigua del Ter pel Ter», «Polítics + ACA = caca», «Baltasar i Llena feu pena» i «"Monti" mulla't pel Ter», i van repartir entre els conductors unes 4.000 pomes mentre els deien: «Mengeu-les ara, que potser l'any vinent no en tindreu.» A Torroella, els regants van tallar la carretera, fet que va causar intensitat en la circulació i retencions puntuals, i a Verges van aparcar els tractors al costat de la carretera i els Mossos d'Esquadra van haver de donar pas alternatiu, i això també va provocar algunes cues.

«Volem aconseguir que la societat catalana s'adoni que la situació al Ter és insostenible», va comentar el portaveu de les comunitats de regants del Baix Ter, Narcís Illa. No podem permetre, segons continuava dient Illa, ni un dia més en què «s'esgoti l'aigua del riu a causa d'un transvasament brutal cap a Barcelona i, com a conseqüència d'això, els pagesos i els regants haguem de perdre el fruit i l'esforç de molts anys de treball».

Els pagesos van repartir també còpies d'un manifest en què es denuncia que la gestió de l'Agència Catalana de l'Aigua «no és justa», que els «governants actuals no defensen el delta del Ter», i en el qual continuen insistint que si «tota» l'aigua dels pantans del Ter se l'emporten a Barcelona, el riu Ter «acabarà morint». «Pot significar la seva mort biològica. Molta política de l'aigua i de no als transvasaments i resulta que a Catalunya de fa molts anys hi ha un transvasament brutal del Ter, de més del 70% del seu cabal, i la societat catalana sembla que no se'n vol adonar», va dir el portaveu de les comunitats de regants. Per Illa, l'aigua pot venir d'altres llocs i el que és intolerable és que «se'n treguin dos terceres parts del Ter». En total hi ha unes 3.000 explotacions afectades, amb un valor aproximat de 50 milions d'euros, que veuen perillar la collita d'aquest any a causa de la manca d'aigua.

Tant el president de JARC, Pere Rubirola, com el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, van ser presents a la manifestació. Caball va criticar que «es vagin ampliant pobles i creant polígons i després sempre es retalli aigua als mateixos, als pagesos». Cal, segons Caball, un repartiment de l'aigua «més just i solidari», ja que «no pot ser que la gent d'aquí perdi les plantacions i no tingui aigua mentre en d'altres contrades de Catalunya no pateixen cap tipus de restriccions». Per tot això, Caball insta la Generalitat a «replantejar» el model actual i a «equilibrar» el creixement no agrícola amb les necessitats del camp i les reserves d'aigua disponibles. «Si finalment veiem que hi ha molta més demanda que oferta, potser ens haurem de replantejar de portar-la d'altres llocs o fer més embassaments, però això ja no és la nostra responsabilitat», va dir el coordinador Nacional d'Unió de Pagesos, que va incidir en la necessitat de crear un pacte nacional de l'aigua.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Protesta dels pagesos per l'aigua.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.