| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dilluns, 3 de març de 2008
>

Teresa Franquesa guanya el Ruyra dels Recull amb flaixos de memòria selectiva

Max Besora rep el premi de poesia; Jaume Pomar, el de retrat, i David Figueres el de periodisme i queda desert el de teatre

XAVIER CASTILLÓN. Blanes
En la 44a edició dels premis Recull, marcada per la notable quantitat d'originals presentats (121 de 112 autors) i per una qualitat mitjana força apreciable, segons el president del jurat, Vicenç Llorca, la biòloga barcelonina Teresa Franquesa va rebre ahir a Blanes el premi Joaquim Ruyra de narrativa per Matèria viva: una vintena d'històries entrellaçades i creades al voltant d'una sèrie d'objectes evocadors, com si fossin «flaixos de memòria molt selectiva», en paraules de l'autora, que s'estrena ara en el terreny literari. També debutarà gràcies al premi de poesia Benet Ribas el barceloní Max Besora, autor de L'espectre electromagnètic. Jaume Pomar va rebre el premi de retrat literari; David Figueres, el de periodisme, i el de teatre va quedar desert.


 Foto: X.C.

 Foto: X.C.

+ A l'esquerra, Teresa Franquesa, la guanyadora del premi Ruyra. A dalt a la dreta, els premiats i part del jurat: en la fila superior, Salvador Roca, Max Besora (premi de poesia), Vicenç Llorca, Màrius Sampere i David Figueres (premi de periodisme); en la primera fila, Jaume Pomar (retrat literari), Franquesa i Maria del Vilar Puig i Llorens. A baix, el pastís dels premis. Foto: X.C.

Un total de 210 persones van assistir ahir al migdia al dinar i la festa literària de la 44a edició dels premis Recull. En aquest acte, en què va ser present el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Miquel Sitjar, es va presentar un opuscle dedicat a Benet Ribas i Fugarolas (1908-1997), vinculat a la revista Recull des dels seus inicis i director de la publicació, que aquest any celebra el centenari. L'opuscle, editat amb la col·laboració de la família Illas-Ribas, inclou una selecció dels primers i els últims escrits de Benet Ribas. També s'hi van presentar les obres guardonades de l'edició anterior dels Recull: Pilota de set, de Joan Pinyol (narrativa); La síndrome de Stendhal, de Jaume Bosch i Call (poesia), i Diàlegs morals sobre la felicitat, de Josep-Ramon Bach (teatre).

L'any vinent no es podrà lliurar el llibre corresponent al premi de teatre Josep Ametller del 2008, al qual s'han presentat 15 obres, perquè el jurat ha decidit deixar-lo desert. Segons Salvador Roca, membre del jurat juntament amb Vicenç Llorca, Jaume Reixach, Joan Solana i Salvador Sunyer, «vam prendre en consideració que hi havia tres obres molt interessants, però que els textos no estaven prou acabats per ser publicats». Sense voler dir els noms dels tres autors finalistes, Roca va afirmar que són «gent que despunta en l'escena teatral».

El premi de narrativa Joaquim Ruyra, dotat amb 2.000 euros i la publicació del text per Edicions Proa, va recaure en una autora novella en l'àmbit literari, però no en l'editorial: com a biòloga, Teresa Franquesa, de 52 anys, ha publicat articles i treballs de recerca, però Matèria viva –un títol que va triar, «entre moltes altres raons», per la seva professió– serà el seu primer llibre de ficció. Els relats interrelacionats de Matèria viva s'alimenten d'«imatges i sensacions del passat», que reapareixen com flaixos a través d'una sèrie d'objectes inanimats. Teresa Franquesa afronta amb il·lusió i expectatives una possible carrera literària, que ahir a Blanes va donar el primer gran pas.

Max Besora, guanyador del premi Benet Ribas de poesia (1.200 euros i publicació de l'obra a Editorial Pagès), té 28 anys i parla de L'espectre electromagnètic com «un recull de poemes concebuts com si fossin una mena de pregàries o mantres, ja que en cada poesia hi ha repeticions de frases i paraules per arribar a una consciència elevada, com passa en moltes religions». El president del jurat, Vicenç Llorca, va dir que l'obra de Besora és «un llibre molt fresc que sorprendrà». I va afegir: «És bo que els Reculls obrin finestres.»

Molta més experiència té el mallorquí Jaume Pomar, que ha guanyat el premi de retrat literari Rafel Cornellà (600 euros i publicació a l'Avui) amb una semblança de Llorenç Villalonga, escriptor a qui ja ha dedicat set llibres i sobre el qual «constantment sorgeixen noves informacions». El premi Salvador Reynaldos de periodisme (600 euros i publicació a Recull) va ser per al reusenc David Figueres, per Una tardor resplendent per a Anna Politkóvskaia. Figueres és membre del comitè d'escriptors empresonats del Pen Club català i va conèixer la periodista russa el 2004, quan va visitar Barcelona, dos anys abans de ser assassinada. «Ella representa la recerca de la veritat i la paradoxa que, en un país que es diu democràtic, puguis perdre la vida per aquesta recerca.»



 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'escriptora barcelonina Teresa Franquesa guanya el premi Ruyra de narrativa dels Premis Recull de Blanes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.