| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 29 d'abril de 2024


dijous, 28 de febrer de 2008
>

Injecció de 36 milions en el cinema català

La Generalitat i TVC potenciaran la producció de pel·lícules en versió original catalana, que representen un 0,8% del mercat

RAÜL MAIGÍ. Barcelona
L'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) i Televisió de Catalunya han signat un acord que establirà l'aportació anual de 36,65 milions d'euros per a la producció audiovisual catalana. La Generalitat posa en marxa una nova línia de subvencions que té com a prioritat estimular la producció de pel·lícules en versió original catalana. Aquests films van registrar l'any passat 194.077 espectadors, xifra que significa un 0,8% del mercat a Catalunya. El govern vol instaurar un nou model –que es completarà amb la llei del cinema, que aquest any es portarà al Parlament– que converteixi Catalunya en un focus productor cinematogràfic en quinze anys. De moment, l'ICIC s'ha compromès que cada any hi haurà quatre produccions de primer nivell fetes en català.


Els recursos seran els mateixos, però es repartiran diferent. Així, el govern prioritzarà la producció catalana a l'hora d'adjudicar les subvencions, de manera que es valorarà especialment la versió original catalana i la participació d'elements creatius catalans en les pel·lícules (vegeu el gràfic).

La reordenació del sistema d'ajuts parteix de l'actual sobreproducció, segons el director de l'ICIC, Antoni Lladó. A Catalunya es van produir l'any passat 75 llargmetratges, una xifra «difícilment assumible», de manera que la intenció és reduir-la pràcticament a la meitat, una quarantena de films. Amb aquesta mesura es repartiran els mateixos diners entre menys produccions, amb l'objectiu de dotar de major solidesa la capacitat de decisió dels productors catalans, que sovint queden diluïts en coproduccions estatals en què tenen poc protagonisme. «El cinema català no ha de ser subsidiari de Madrid», diu Eduard Voltas, secretari de Cultura.

Una de les novetats principals és l'acord entre l'ICIC i Televisió de Catalunya (TVC), que treballaran coordinadament en el foment de la producció. Es crearà un fons per a projectes en versió original catalana amb alta capacitat de difusió i exhibició, dotat amb 4 milions d'euros, que aportaran a parts iguals l'ICIC i TVC. Amb aquest fons es finançaran quatre projectes (amb una aportació màxima d'un milió d'euros per projecte) que haurien de poder tenir un lloc en l'esfera internacional.



«DISCRIMINACIÓ POSITIVA»
La fita és incrementar l'índex «tremendament desproporcionat» que signifiquen avui les produccions en versió original catalana (VOC). El 2007 es van produir dotze llargmetratges en VOC, amb 194.077 espectadors, que signifiquen el 0,8% del mercat a Catalunya. El nou pla d'adjudicació de subvencions tindrà molt en compte, doncs, la catalanitat dels projectes. «Hi haurà discriminació positiva de la VOC sense penalitzar altres opcions», avisa Lladó. En aquest sentit, Voltas advertia ahir que la «perversitat del sistema anterior» permetia, per exemple, que un productor madrileny accedís a subvencions de la Generalitat perquè hi havia una part de la producció catalana, encara que aquesta fos clarament minoritària. «Ara hi haurà una oferta de millor qualitat i la futura llei garantirà circuits de difusió per a aquesta producció en VOC», segons Voltas. La llei també abordarà el tema del doblatge.

El marc de col·laboració entre l'ICIC i TVC preveu també fons per al desenvolupament de projectes de guions, dotat amb 400.000 euros; se seleccionaran deu projectes anuals amb un finançament previ que permeti abordar amb garanties els passos inicials d'un projecte. També es fixarà un fons per a projectes d'animació televisius, dotat amb 3 milions. Hi haurà altres línies per ajudar a la difusió, i per als nous realitzadors, a banda dels ajuts per a telefilms i documentals televisius.

La reforma ha estat consensuada per les tres associacions de productors audiovisuals de Catalunya (Associació de Productors Independents de Catalunya, Barcelona Audiovisual i Productors Audiovisuals de Catalunya), que agrupen gairebé el cent per cent de les productores de cinema catalanes.

El pressupost que l'ICIC destinarà a la producció el 2008 és d'11,6 milions per al cinema i 5,05 milions per a la televisió. Per la seva banda, TVC hi aportarà 20 milions d'euros.



XIFRES DEL CINE EN CATALÀ
L'any 2007 es van projectar a les sales del país 146 títols en català, xifra força superior als 107 de l'any anterior. El cinema en català va obtenir una assistència de 792.503 espectadors, un 17,20% més respecte el 2006. Dels films exhibits, la majoria (92) van ser doblats, 22 subtitulats i 32 es van projectar en versió original en català. Shrek Tercer i Ratatouille, (EUA) van ser les pel·lícules en català més vistes l'any 2007, amb 67.437 i 59.712 espectadors, respectivament. Segueixen el rànquing El coronel Macià (Catalunya), Harry Potter i l'ordre del Fènix (Regne Unit), Doraemon i el petit dinosaure (Japó). Quant a les produccions catalanes exhibides en català, van registrar 330.794 espectadors, un 24% més que el 2006. Les produccions en català més vistes van ser El coronel Macià (37.640 espectadors), Les vides de Cèlia (25.635), Raval, raval (22.646) i La vida abismal (19.384).

En el còmput global, el llargmetratge més vist a Catalunya l'any passat va ser Shrek Tercero (en castellà), amb 770.415 espectadors. Una producció catalana, El orfanato (també en castellà), va ser la segona en nombre d'espectadors però la primera en recaptació, amb 4,6 milions.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Shrek Tercer», líder en català

>Injecció de 36 milions d'euros per al cinema en català

>Injecció de 36 milions d'euros per al cinema en català

>Injecció de 36 milions per al cinema en català

>Injecció de 36 milions d'euros per al cinema en català

>Injecció de 36 milions d'euros per al cinema en català

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.