| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dissabte, 23 de febrer de 2008
>

Amb veu i malauradament sense vot

L'autor recorda la recent visita al Parlament de Catalunya d'un centenar de ciutadans compromesos amb el reconeixement del dret a vot de les persones nouvingudes. Allà van exposar les seves reivindicacions

tribuna
Diputat d'ICV-EUIA al Parlament de Catalunya.


LLUÍS POSTIGO GARCIA..

Ja fa dies que la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines ha revifat la campanya pel reconeixement del dret a vot de les persones nouvingudes (www.solidaries.org/dretavot), coincidint amb la precampanya de les properes eleccions generals i mentre continuen apareixent desafortunades propostes sobre immigració: contractes d'integració, exàmens de catalanitat, carnets per punts, etc. Totes elles donen excuses i posen condicionants a l'efectiu reconeixement del dret a vot, i tenen una única pretensió: perpetuar les diferències entre ciutadans de primera i ciutadans de segona.

Dissabte passat més d'un centenar de gironins i gironines varen visitar el Parlament de Catalunya. La majoria d'ells fan cursos de català al Consorci de Normalització Lingüística, molts també col·laboren amb els plans de ciutadania i immigració de les nostres comarques com a mediadors, traductors, dinamitzadors, etc.; d'altres no fa ni sis mesos que han arribat. Tots comparteixen veïnatge amb nosaltres, a Blanes, Lloret, Tossa, Salt, Banyoles, Olot, la Bisbal, etc., i en representació d'una trentena d'associacions d'immigrants varen deixar constància de la diversitat d'accents i de colors que enriqueix la nostra societat.

Lluny de realitzar una visita protocol·lària, investits de la representativitat que els dóna ser ciutadans actius, varen aprofitar l'oportunitat que tenien davant seu i, adreçant-se a uns representants polítics que no han pogut triar, varen convertir el que havia de ser un mer torn de preguntes en una llarga llista de reivindicacions, amb una de central: «el dret a vot per a tothom». Els sobren els arguments, ells ho saben millor que ningú, i això els permet mostrar-se convençuts que aquesta fita representaria un pas ferm vers l'aprofundiment de la nostra democràcia. Són sabedors que aquest és un dret bàsic de tota persona que facilitaria la seva integració en la societat d'acollida. Avalats per les recomanacions del Parlament Europeu i del Consell d'Europa, ens varen demanar que seguíssim el camí recorregut per altres països europeus que ja han reconegut aquest dret per a les eleccions locals, i que en alguns casos fins i tot ho han fet per a les eleccions de caràcter regional (com Dinamarca, Hongria, Eslovàquia i Suècia).

Coneixen perfectament les dificultats d'obrir el meló de la reforma constitucional i, en concret, de modificar l'article que reserva als espanyols el dret a participar en els afers públics (art.13.2). Saben que això, avui, és quasi impossible per la necessitat de disposar d'una majoria de dos terços en cada cambra. Però no defalleixen i insisteixen en altres camins, a curt termini, com ara reclamar la reforma del Codi Civil per facilitar l'obtenció de la nacionalitat, la simplificació dels tràmits i el compliments dels terminis vigents avui dia, la promoció de veritables polítiques socials que facilitin la cohesió, etc.

Finalment només es varen endur la satisfacció del deure complert i l'esperança que el Parlament aconseguirà el consens necessari per fer seva la reivindicació del dret a vot per a les persones nouvingudes.

Alguns pensem que la contribució de les persones nouvingudes és una necessitat de la societat d'acollida, i tenim la convicció que el reconeixement del dret a vot és una d'aquelles reivindicacions polítiques que la nostra societat conquerirà, tard o d'hora. Després tots la lloarem com un gran avenç democràtic, fins i tot els mateixos que ara s'hi oposen. Què esperem?





Les propostes electorals que hem sentit posen condicionants a l'efectiu reconeixement del dret a vot, i tenen una única pretensió: perpetuar les diferències





Alguns pensem que la contribució de les persones nouvingudes és una necessitat de la societat d'acollida



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.