| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


divendres, 22 de febrer de 2008
>

La Generalitat retarda els talls d'aigua per beure a finals d'estiu si no plou

El cost per pal·liar els efectes de la sequera ja arriba als 78 milions d'euros

E. ANSOLA AGÈNCIES. Barcelona
El govern manté la previsió que, si continua l'absència de pluges, el primer vaixell d'aigua potable arribarà al port de Barcelona al maig i els talls d'aigua als habitatges s'activaran a finals d'estiu, quan els embassaments estiguin a un 15% de la capacitat. Pal·liar els efectes de la sequera té un cost, de moment, de 78 milions d'euros, 10 dels quals es dediquen a adaptar el port de Barcelona per a la portada d'aigua en vaixell. La partida més gran, 53 milions, es destina a la recuperació de pous i 15 milions, a subvencionar els ajuntaments que tenen problemes en l'abastament d'aigua a causa del que ja es considera la sequera més greu de Catalunya.


El dispositiu del port de Barcelona estarà enllestit a l'abril però es calcula que, si es manté el ritme de descens dels embassaments, el primer vaixell atracarà al port de Barcelona el mes de maig. L'arribada d'aigua potable es podria ampliar a altres àmbits d'acord amb les negociacions que manté el Departament de Medi Ambient, però ahir el conseller Francesc Baltasar no els va voler detallar.

Aquestes actuacions, conjuntament amb la recuperació de pous i la reutilització de l'aigua procedent de depuradores, han d'allunyar l'aplicació de talls d'aigua als habitatges, que, segons l'evolució de la situació dels pantans, arribaria a finals d'estiu, tot i que l'ACA va aclarir que els municipis tenen potestat per aplicar abans les mesures que creguin convenients per estalviar el màxim d'aigua potable. Aquestes mesures pal·liatives tenen un cost total de 78 milions d'euros, que, a més dels 10 milions per condicionar el port, inclouen 53 milions per a la recuperació de pous i 15 milions més en concepte d'ajuts als municipis per millorar les xarxes d'abastament. Altres mesures tenen a veure amb les obres d'emergència, 24 fins al 2007, per valor de 82,5 milions. A més, i per posar fi a la sequera a llarg termini, el pla de gestió de l'aigua de l'ACA inclou la construcció de dessalinitzadores al Prat, Cunit i Tordera i l'ampliació de la de Blanes, que aportarien un total de 200 hectòmetres. 100 hectòmetres més provindrien de la recuperació d'aqüífers, de la reutilització d'aigua de depuradora i de millorar les fugues d'aigua en la xarxa. Són aquestes noves aportacions d'aigua, que formen part de les obres alternatives a l'antic PHN i que estan valorades en 1.200 milions, el que ahir va utilitzar el conseller per tornar a rebutjar totalment l'execució de qualsevol transvasament, sigui de l'Ebre, el Roine o el Segre. El conseller també va fer una crida a mantenir l'estalvi d'aigua als ciutadans, als quals s'ajudarà a aplicar mesures a través del 012 i el web de l'ACA.

Francesc Baltasar també es va referir a la moció que va aprovar dimarts per unanimitat la Diputació de Girona en què es reclama la restitució del cabal del Ter, i en la qual també es reclama que es reconegui el paper que ha tingut el riu en el desenvolupament social i econòmic del país, a través de l'aportació d'aigua a les comarques barcelonines i gran part de Catalunya. El conseller va contestar ahir que ara «no és el moment de parlar de greuges històrics», sinó de solidaritzar-se amb les zones que pateixen escassetat de recursos hídrics. Baltasar va agrair les aportacions que des de fa dècades s'han fet des del Ter al sistema Ter-Llobregat, i va expressar el seu desig que aquesta situació es canviï.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Espècies noves als parcs per reduir el reg

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.