| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dimecres, 20 de febrer de 2008
>

La Generalitat reformarà la llei per variar el model de govern de les universitats

El conseller Huguet confia que la modificació de la LUC es pugui tancar aquest any

GERARD ARIÑO. Barcelona
El conseller d'Universitats, Josep Huguet, va anunciar ahir que la Generalitat modificarà la llei d'universitats de Catalunya (LUC) per tal de canviar els models de govern. En unes jornades al Cercle d'Economia de Barcelona, el conseller va tornar a insistir en les deficiències de l'actual sistema i va manifestar la seva esperança de canviar-lo aviat. Segons va dir, es crearà una comissió a la primavera que tindrà l'objectiu de fixar els elements que cal modificar i la reforma legal es faria aquest mateix any. Els rectors de les universitats públiques catalanes van mostrar ahir el seu acord a adequar el marc legal a les noves necessitats.


+ Daniel Samoilovich durant la presentació del seu treball, ahir al Cercle d'Economia. / Foto: Q.P.

«L'economia del coneixement exigeix que administració, universitat i empresa treballin juntes. Som conscients que la governació de les universitats és un punt clau per avançar en aquesta direcció i fer front a problemes com la burocràcia i el govern estamental.» Així es va expressar ahir el conseller d'Universitats, Josep Huguet, en la cinquena jornada de la Fundació Coneixement i Desenvolupament (CYD) i de la Fundació Cercle d'Economia de Barcelona. Huguet va anunciar la reforma de la llei d'universitats per aquests mateix any. D'aquesta manera, es donarà forma a les intencions del govern que el conseller ha anat explicant les darreres setmanes i que es fonamentaran en reforçar el poder dels rectors per a les decisions acadèmiques i en un major protagonisme dels consells socials en qüestions relatives a les plantilles o a la despesa econòmica. Pel conseller, el sistema universitari català haurà de gravitar entorn a la marca Universitat de Catalunya, que pretén facilitar la presentació internacional dels centres superiors catalans, i que exigirà una «governació compartida». Huguet va recordar que les universitats catalanes ja estan sotmeses a normes comunes en assumptes com la selecció d'alumnes i es va mostrar partidari d'«anar sumant peces» per configurar un sistema compartit de govern.



CANVI EUROPEU
La jornada d'ahir va servir també per presentar el treball fet per Daniel Samoilovich, director del programa Columbus, sobre els sistemes de govern de les universitats en altres països europeus. El ponent va fer evident el moment de canvi que es viu en l'àmbit global: «En menys de 20 anys s'han fet 33 reformes en 13 països, un ritme només comprable al posterior a la revolta del 68.» De totes elles, Samoilovich va destacar la reforma universitària de l'Estat francès que, a més, de les noves formes de govern preveu una major autonomia del centre, més flexibilitat en temes de recursos humans, una avaluació de la tasca feta i uns incentius per objectius i un pressupost global. Un dels canvis ha d'implicar una reforma dels consells socials, perquè puguin assumir més responsabilitats. «No falta ampliar el nombre de membres, però sí que siguin més representatius de la societat», va comentar ahir el president del consell social de la Universitat de Barcelona, Joaquín Coello.

Tot això, el mateix dia que totes les universitats de l'Estat van presentar al Ministeri d'Educació i Ciència els plans d'estudi de carreres adaptades a Europa amb vista al proper curs.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els rectors, d'acord amb una ordenació més eficient

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.