| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'abril de 2024


dimarts, 19 de febrer de 2008
>

Dos anys i mig portant aigua a Mallorca




L'abril del 1995, el llavors ministre d'Obres Públiques, Josep Borrell, va rebre al port de Palma de Mallorca el vaixell Móstoles, procedent de Tarragona i carregat d'aigua del riu Ebre per transvasar- la a la xarxa de distribució dels municipis de Palma i Calvià, a Mallorca, greument afectats per un episodi de sequera. Els embassaments a l'illa estaven aquell any a un 12% de la capacitat. El 10 d'abril va arribar-hi el primer vaixell, però quatre dies més tard l'aigua que portava emmagatzemada es va haver de llençar al mar a causa d'una dilució dels dissolvents que s'havien utilitzar per adequar la bodega del vaixell. L'anècdota que va protagonitzar aquell primer transvasament es va acabar aquí, perquè des de llavors i fins al desembre del 1997 cada setmana atracaven al port de Palma tres vaixells amb aigua per pal·liar les deficiències hídriques a les Illes.

Un dels responsables d'aquell transvasament era l'exalcalde de Tarragona i llavors president del Consorci d'Aigües de Tarragona, Joan Miquel Nadal. Com a diputat de CiU al Congrés, Nadal va negociar la portada d'aigües a Mallorca amb el ministre Borrell, i, tal com destaca ell mateix, quan el President, Jordi Pujol, va donar el vistiplau a l'operació es va iniciar el transvasament d'aigua amb unes condicions econòmiques que van aportar uns beneficis al Consorci Aigües de Tarragona de 912 milions de pessetes, uns cinc milions d'euros, a més del que va rebre el consorci per la venda d'aquesta aigua. Segons Nadal, en declaracions a El Punt, els beneficis, aportats pel govern balear i per l'espanyol, es van destinar a millorar el subministrament d'aigua dels municipis del Camp de Tarragona. Unes compensacions que, segons Nadal, també haurien de rebre aquesta vegada els municipis del Camp de Tarragona per part dels beneficiaris d'aquesta aigua, els ajuntaments que formen l'àrea de Barcelona. L'Agència Catalana de l'Aigua no ha volgut donar detalls de com es gestionarà ara l'operació.

Amb tot, Nadal, recorda que, a diferència del que es vol fer ara, el 1995 els recursos que es van destinar a les Illes provenien del riu, mentre que ara es vol transvasar aigua dels aqüífers. «I que ningú s'enganyi, perquè, igual que es va fer l'any 1995, ara també es fa un transvasament d'aigua, malgrat que ICV utilitzi ara eufemismes per portar a terme la mateixa operació que l'any 1995 va criticar i va rebutjar durament amb comentaris fins i tot despectius», lamenta l'exalcalde. A més a més, Nadal considera que en la situació actual cal tenir en compte que les reserves dels aqüífers, d'on es vol extreure l'aigua per portar-la a Barcelona, «són la garantia d'aigua per a les comarques del Camp de Tarragona en cas que perilli l'aigua de l'Ebre». Per això Nadal considera «perillosa» aquesta actuació, perquè cal vigilar l'estat d'aquests aqüífers, per evitar-ne l'assecament i la salinització.

Des del 1995 fins al 1997, els vaixells cisterna Móstoles i Cabo Prior van fer els viatges –de deu hores, llavors– entre els ports de Tarragona i Palma carregats d'aigua. Els vaixells descarregaven l'aigua en un tercer vaixell atracat al port de Palma que actuava de dipòsit abans d'injectar-la directament a la xarxa de subministrament. No va ser fins al març del 2006 que es va liquidar la factura que va representar l'anomenada operació Vaixell, tot i que els ciutadans de Palma no han vist reduïdes les tarifes del rebut de l'aigua.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Les reserves d'aigua continuen baixant

>Aigües de Barcelona calcula que a l'agost hi haurà restriccions

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.