| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dissabte, 16 de febrer de 2008
>

Montilla exigeix als rectors noves formes de govern a les universitats

Demana que s'enforteixin els consells socials per garantir el diàleg amb els ciutadans

GERARD ARIÑO. Barcelona
El president Montilla entra en escena en la pugna entre els rectors i el conseller d'Universitats, Josep Huguet. En la inauguració de la nova Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat de Lleida (UdL), el president de la Generalitat va apel·lar a una nova manera de governar les universitats potenciant els consells socials, incentivant els perfil gestors i enfortint els equips de govern dels centres. Durant l'acte, Montilla va aprofitar per recordar l'augment de les inversions a la universitat pública, un 43% en quatre anys. Tot això, va dir Montilla, «en un context en què la població universitària s'ha reduït un 11%».


+ El president de la Generalitat, José Montilla. Foto: GABI MASSANA

Una setmana després que el conseller Huguet acusés els rectors de falta de transparència en els comptes, el president Montilla va fer entendre que els actuals models de gestió de les universitats són caducs. «Cal abordar, sense apriorismes, noves formes de govern», va afirmar Montilla en el discurs d'inauguració de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL, al campus de Cap Pont.

Aquesta renovació que Montilla té al cap inclou tres actuacions: enfortir els equips de govern, incentivar els perfils gestors i reforçar el paper dels consells socials. Pel que fa a aquest darrer aspecte, va dir que «és essencial per garantir un diàleg exigent entre la universitat i la societat». Aquestes paraules lliguen amb les que el conseller Huguet va dir la setmana passada en què apostava per reforçar el poder dels rectors respecte a les decisions acadèmiques, però, d'altra banda, deixar a les mans dels consells socials qüestions relatives a les plantilles o a la despesa econòmica.

«Tenim el repte d'articular un sistema d'educació superior, ben situat en el context universitari europeu», va explicar ahir el president, que hi va afegir que els tres objectius prioritaris són aprofundir en la millora de la qualitat de l'oferta, garantir que ningú amb capacitats quedi exclòs de la universitat i que els estudiants siguin conscients de l'esforç econòmic que l'administració fa en els seus estudis.



RECORDA LA INVERSIÓ
Potser per això, el president de la Generalitat va recordar el progressiu augment del pressupost que el seu executiu ha destinat a les universitats públiques en un període de reducció de l'alumnat. «Aquest any, les set universitats públiques catalanes rebran 838 milions d'euros», va dir Montilla, que va destacar que l'increment acumulat des del 2004 és d'un 43%. Montilla va acabar amb una promesa: «El nostre propòsit és que aquest ritme es mantingui fins al 2010, quan arribem a un pressupost de 1.030 milions.»

Els rectors han acusat el govern de no tenir la universitat entre les seves prioritats.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Inaugura un equipament social i un edifici d'urgències a Lleida

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.