| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


divendres, 15 de febrer de 2008
>

Seguiment majoritari a la vaga d'educació

Moltes aules queden buides i entre 3.000 i 5.000 persones participen a la manifestació a Girona contra les bases de la llei

DAVID BRUGUÉ. Girona
Unes 3.000 persones, segons la Policia Municipal, i entre 5.000 i 6.000, segons els sindicats, van manifestar-se ahir al migdia pels carrers de Girona en contra de les bases de la futura llei d'educació. Sobretot mestres però també estudiants universitaris i de batxillerat i algun pare amb els seus fills van participar en una convocatòria que els sindicats coincideixen a qualificar d'històrica. Si pel que fa a la participació a l'acte les dades oficials no s'adeien amb les dels organitzadors, també passava amb les del seguiment a les aules: un 85% a primària i un 55% a secundària, segons els sindicats, i un 65% i un 37, segons Educació. El cert és que la jornada va estar caracteritzada per la tranquil·litat, i de problemes a causa dels serveis mínims gairebé no n'hi va haver.


+ Part de la manifestació, que va travessar la Gran Via de Jaume I fins a la delegació d'Educació. Foto: EUDALD PICAS

El seguiment de la vaga als centres educatius va ser molt desigual depenent del centre. En un mateixa població hi podia haver escoles tancades, altres que funcionaven amb una certa normalitat i altres on la presència d'alumnes era testimonial. D'acord amb les dades de participació a la vaga fetes públiques pel Departament d'Educació, a les comarques gironines hi havia 9.583 docents convocats, 4.877 van acollir-s'hi i 4.706 van anar a treballar, cosa que significa que la meitat van fer vaga. A primària, segons Educació, la participació va ser del 64,99% i a secundària, del 37%. Unes dades que disten molt de les que van fer públiques els sindicats. Per ells, cap al 85% dels mestres de primària es van acollir a la vaga i a secundària van ser vora el 55%.



ELS MESTRES, AL CARRER
L'acte més massiu va ser a Girona. Al migdia començava una manifestació que els sindicats qualificaven d'històrica. Amb el lema «En defensa de l'ensenyament públic i de qualitat. Retirada de les bases de la LEC» a la capçalera la comunitat educativa expressava el rebuig al document de bases de la nova llei d'educació. S'hi concentraven 3.000 persones, segons la Policia Municipal, i gairebé el doble, segons els convocants. Sobretot hi havia docents, però també era notable la presència d'alumnes de batxillerat i d'universitat. Els lemes eren diversos però tots es referien a les polèmiques bàsiques i a la qualitat de l'educació. «Ensenyament públic, no a la LEC», «Col·lectiu d'aprovats sense plaça a les oposicions del 2007: 3.985 persones», «Volem abaixar la ràtio», «Per una educació progressista, no als capitalistes» o «No a la privatització» en són només alguns exemples.

En acabar la manifestació davant la delegació a Girona, els representants sindicals es mostraven exultants de la resposta del món educatiu i posaven en relleu que no hi va haver incidents durant la jornada de vaga i que la normalitat, tant als centres com a la manifestació, havia estat la tònica dominant. Els portaveus d'organitzacions com ara USTEC-STEs o de CCOO també van tenir paraules d'agraïment als pares pel suport que els han donat. «La posició del conseller Ernest Maragall ha motivat que la unitat de la comunitat educativa en surti reforçada», deien. De fet, els problemes que es preveien pels serveis mínims no es van acabar produint, en la majoria de casos. L'advocat Sebastià Salellas va llegir un manifest unitari en el qual parlava d'un «seguiment massiu», i encoratjava el conseller, Ernest Maragall, a «fer un gest i a retirar les bases». En acabat, els representants sindicals es reunien amb el director dels Serveis Territorials, Andreu Otero, que va allargar-los la mà al diàleg i va fer-se seva la posició de Maragall sobre la valoració de la jornada. Des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans es posava de manifest que la manifestació és la constatació que la resposta des dels centres ha estat evident i que els mestres s'han mobilitzat. A la manifestació hi va participar el diputat d'ICV Lluís Postigo i el cap de llista de la formació, Biel Jover.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maragall: «Es pren nota del malestar»

>L'endemà de la vaga

>Creu que la vaga haurà servit d'alguna cosa?

>El dia de les àvies

>L'enquesta

>L'aturada buida moltes escoles

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.