| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 8 de maig de 2024


dijous, 14 de febrer de 2008
>

Carta oberta al conseller Maragall



MIQUEL MAS, PROFESSOR D'INSTITUT. SABADELL (VALLÈS OCCIDENTAL)..
Resulta sorprenent que s'hagin publicat les bases de la llei d'educació catalana sense haver obtingut prèviament un ampli consens entre tots els col·lectius implicats. Probablement un dels motius que s'hagi actuat així és la profunda desconfiança que vostè i els seus col·laboradors mostren contínuament amb el conjunt del professorat i amb el treball col·lectiu dels equips docents, que és a la fi el principal capital amb què compta l'educació en aquest país.

En tot el document de les bases no hi ha cap referència a potenciar aquest treball i sí, en canvi, a la necessitat d'una gestió forta, d'uns equips directius professionalitzats i separats del col·lectiu docent. De veritat creu, senyor conseller, que es pot millorar l'educació d'aquest país de la mà d'una minoria il·lustrada?

Desconfiança en els docents és el que els porta a creure que la solució principal als problemes dels centres educatius és aplicar-hi tècniques de gestió empresarial.

Desconfiança en els docents és el que els porta a afirmar en el text de les bases que la causa principal del fracàs escolar es troba en la falta d'implicació del professorat en les diverses reformes educatives, passant de llarg del que anomenen «factors exògens» i sense la més mínima crítica a la gestió del mateix Departament d'Educació.

Potser aquesta desconfiança és el motiu que s'hagin publicat les bases sense comptar per res amb l'opinió del professorat i, fins i tot, sabent que anirien obertament en contra de la nostra visió dels problemes de l'educació.

L'educació a Catalunya necessita millores i probablement autocrítiques de tots plegats. Però cap canvi serà viable i efectiu sense comptar amb la complicitat d'una majoria del professorat. El camí seguit fins ara amb la publicació de les bases va en el sentit oposat d'aconseguir aquesta complicitat.

Pel bé de l'educació cal ara obrir vies efectives de diàleg i negociació. I això comporta exposar les pròpies posicions però també escoltar i considerar les dels altres. És el moment de fer un gest que demostri la seva voluntat de diàleg, que demostri que també està disposat a escoltar-nos. És per això que, juntament amb els milers de companys que aquests dies ens estem mobilitzant, li demano que retiri les bases de la LEC i obri un procés efectiu de consultes amb tots els col·lectius implicats, incloent-hi també el professorat.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.