| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dimecres, 13 de febrer de 2008
>

Les escoles hauran d'estar obertes i amb un 25% dels mestres

La USTEC diu que «ni durant el franquisme» hi havia aquests serveis mínims

MARCEL BARRERA. Barcelona
Les escoles hauran d'estar obertes i tenir el director o un membre de l'equip directiu, a més d'un mestre per cada quatre aules que hi hagi al centre i un administratiu o subaltern, segons consta en l'ordre de serveis mínims del Departament de Treball. A les llars d'infants caldrà que hi hagi almenys un 25% de la plantilla, i als instituts n'hi haurà prou amb la presència del director i d'un administratiu o subaltern. La USTEC estudia impugnar l'ordre perquè entén que «contradiu» el dret de vaga.

Sindicats i pares no es posaven ahir d'acord respecte a com ha de transcórrer la jornada de vaga general a les escoles, prevista per demà. Mentre que la federació de pares FAPAC va fer saber ahir a les famílies que els alumnes tenen el «dret a l'educació assegurat amb els serveis mínims necessaris», Montse Ros, de CCOO, va recomanar a les famílies que no portin els alumnes de primària a l'escola perquè «no se'ls podrà assegurar una atenció adequada». L'ordre de serveis mínims estableix que, en el cas de les escoles, haurà d'haver-hi el director del centre o, en el seu defecte, el cap d'estudis, el coordinador pedagògic o bé el secretari.

En cas que el personal d'administració i serveis (PAS) faci vaga, caldrà que hi hagi almenys un administratiu o un subaltern. I l'aspecte més conflictiu. L'ordre estableix que caldrà que hi hagi un mestre per cada quatre grups. Rosa Cañadell, portaveu d'USTEC, va dir que aquests serveis mínims creen «més confusió» i que s'han «canviat les regles del joc poques hores abans de la vaga». «Ningú s'havia atrevit fins ara a qüestionar el dret de vaga, no havia passat mai; ni durant l'època franquista», va dir Cañadell. El Departament d'Educació va lamentar ahir les «incomoditats» que tindran les famílies i va deixar clar que, d'acord amb els serveis mínims, «els centres educatius de Catalunya han de romandre oberts durant tota la jornada en l'horari escolar habitual» i que els directors, d'acord amb les famílies, podran decidir com s'organitza la jornada a l'escola.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els xofers de TMB premen l'accelerador

>Les raons de la vaga de mestres

>Els mateixos taxis que un dia de pluja

>Serà difícil que Metges de Catalunya (MC) i l'Institut Català de la Salut (ICS) arribin a un acord, perquè tenen una visió molt diferent sobre com compensar els metges perquè assumeixin tota la feina. Sobretot, econòmicament. Els metges reclamen cobrar les hores extraordinàries a 60 euros, i en canvi l'ICS els n'ofereix poc més de 20. MC reclama que es limiti l'atenció a 25 pacients al dia, i l'ICS ni es planteja marcar aquest límit. Si realment les posicions són tan enfrontades, i irreconciliables, es veurà la setmana vinent en una altra trobada, aquest cop de tota la mesa sectorial. La vaga d'ahir podria ser utilitzada per MC com «l'epicentre» de més aturades. Des del sindicat mèdic ja han advertit que si l'ICS continua «girant l'esquena» a les seves reivindicacions estendran les aturades als centres de tot Catalunya. Una situació que podria tornar a portar al col·lapse la sanitat catalana, com ja va passar fa dos anys, amb aturades de diverses jornades seguides. De moment l'únic punt de trobada entre les dues parts ha estat la situació de saturació que viuen sis centres de Barcelona pel que fa a nombre de pacients per metge. Són dos equips d'atenció primària barcelonins del CAP Rio de Janeiro, el CAP Clot, el de la Pau, i dos del CAP Montnegre que ara conviuen en un espai massa reduït. A tots aquests equips se'ls ha ofert l'ampliació de la plantilla amb un metge més, i en quatre els professionals que hi fan substitucions s'han avingut a ocupar la plaça, segons explicava el director de l'àmbit d'atenció primària de l'ICS a Barcelona, Josep Casajoana. Per la seva banda, la consellera Marina Geli va demanar disculpes als usuaris per les situacions de «desconfort» provocades per la vaga, i va assegurar que continuaran treballant «en el diàleg per aconseguir acords amb el sindicat de metges».. Els metges «exploten»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.