| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'abril de 2024


dimarts, 12 de febrer de 2008
>

La indústria del clor i les incineradores, principals focus contaminants del país

Catalunya és la segona comunitat de l'Estat amb més punts negres, 19, darrere del País Basc, que en té 25

EMMA ANSOLA AGÈNCIES. Barcelona
Catalunya concentra el major polígon industrial d'empreses dedicades al clor així com el nombre més alt d'incineradores per a la crema de residus urbans (5) i l'única planta de residus tòxics i perillosos de l'Estat espanyol. Aquests focus de contaminació del medi, juntament amb les cimenteres que també cremen residus i les refineries, converteixen Catalunya en la segona comunitat amb més punts negres de l'Estat, amb dinou focus, només superada pel País Basc, que en té vint-i-cinc. Així ho indica l'últim informe elaborat per Greenpeace, que es va presentar ahir a Barcelona per denunciar els principals responsables de la contaminació.


«A l'Estat espanyol les denúncies no van enlloc; es contamina però no es paga», assenyala Julio Barea, responsable de la campanya Qui contamina? que l'entitat ecologista Greenpeace va presentar ahir a bord del vaixell Arctic sunrise. Per aquest motiu, l'organització ha decidit denunciar els principals responsables de l'alta contaminació que hi ha arreu de l'Estat i que, segons els responsables de la campanya, és fruit «de polítiques industrials, de residus i de transport molt laxes i còmplices amb la indústria», segons assenyalava la responsable de la campanya, Sara del Rio. A tall d'exemple, en la campanya s'assenyala que mentre que a l'Estat francès només un 7% de la restauració de sòls contaminants es paga amb diners públics, a l'Estat espanyol aquesta xifra representa el 100%. Per exemple, la descontaminació del riu Ebre a causa del vessaments de residus perillosos de l'empresa Ercros durant anys costarà 200 milions d'euros, «però l'empresa en pagarà molt pocs».

Per aquest motiu, Greenpeace reclama la creació d'una agència de control de la contaminació que garanteixi el compliment de les lleis i directives europees pel que fa a la contaminació atmosfèrica. Segons dades de l'Agència Europea del Medi Ambient, un 41% de la contaminació de sòls es deu a l'activitat industrial; un 15%, als abocaments i al tractament de residus, i un 14,1%, als hidrocarburs.

Catalunya, amb dinou punts negres, aglutina a més a més el nombre més alt d'empreses dedicades al clor i a la incineració. Pel que fa a la primera activitat, part dels residus que generen aquestes empreses químiques van a parar al mar a través de canonades submarines poc controlades. El clor i els seus derivats són els principals causants de gran nombre de malalties a causa de l'emissió d'àcid clorhídric, dioxines i altres substàncies organoclorades molt tòxiques, segons es recull en l'informe, que també alerta del gran nombre d'incineradores que hi ha al país, el més alt de l'Estat, cinc, i de l'existència de l'única planta que crema residus tòxics i perillosos, situada a Constantí. A més, adverteixen del risc que suposa que algunes cimenteres hagin iniciat la crema de residus a causa de l'emissió de dioxines i substàncies persistents que genera aquesta pràctica. En aquest sentit, Greenpeace reclama un canvi en el model de gestió dels residus. L'informe també recorda que la contaminació provoca 16.000 morts prematures cada any, i que els països més industrialitzats també tenen els índex més alts de malalties com ara el càncer, d'acord amb els atles epidemiològics elaborats per la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut de Salut Carles III.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La indústria del clor i les incineradores són els principals focus contaminants de Catalunya

>La indústria del clor i les incineradores són els principals focus contaminants del país

>La indústria del clor i les incineradores són els principals focus contaminants del país

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.