| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


divendres, 1 de febrer de 2008
>

Estrès hidràulic? No gràcies

Fa molts anys que des de CiU, davant del problema d'abastament d'aigua, hem posat sobre la taula el transvasament de l'aigua del Roine a Catalunya. Aquest ambiciós projecte representaria una solució realista i definitiva

tribuna
Assessor CiU Parlament de Catalunya


RICARD FONT..

L'any 2005, el llavors conseller de Medi Ambient, l'ecosocialista Salvador Milà, assegurava que l'any 2008 Catalunya estaria preparada per fer front a qualsevol situació de sequera. Explicava que s'havien posat en marxa les bases per garantir l'abastament d'aigua a Catalunya, en qualsevol situació, en tres anys. I assenyalava que s'havien previst 27 actuacions que consistien en l'aprofitament dels aqüífers, dessalinitzadores, depuradores i a fer un ús responsable de l'aigua. Tres anys després, l'actual conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, proposa abastar Barcelona amb aigua portada en vaixells de França i d'Almeria. Una interconnexió de conques –prohibida en l'imaginari ecosocialista– via marítima o un titular de 28 de desembre?

Aquesta tardor-hivern de pluges poc generoses està posant en evidència tres fets: primer, que en un any de sequera Catalunya té difícil resoldre les seves necessitats d'aigua sense recórrer a transvasaments que podríem qualificar de quasi depredadors; segon, que amb el transvasament de la conca del Ter i amb la molt limitada conca del Llobregat no és possible assegurar l'abastament d'aigua a la regió metropolitana de Barcelona sense posar en perill l'abastament del territori de la pròpia conca com succeeix amb el Ter i les comarques gironines, i tercer, que per molt al·ludir a conceptes interessants, però mancats de concrecions tangibles avui inexistents, com «la nova cultura de l'aigua», és a dir l'apel·lació al vell model d'estalvi –tan nostrat al nostre país– no se soluciona el dèficit d'aigua. La solució són les dessalinitzadores!, diria la ministra Narbona assenyalant la immensa Mediterrània. I caldria preguntar-li: quin és el consum d'energia d'aquestes fàbriques d'aigua?

Motius diversos

Fa molts anys que des de CiU, davant del problema d'abastament d'aigua, hem posat sobre la taula una solució: el transvasament de l'aigua del Roine a Catalunya. Aquest ambiciós projecte representaria una solució realista i definitiva als problemes freqüents de manca d'aigua a la regió metropolitana de Barcelona. No és una fal·làcia afirmar que avui la conca del Ter pateix estrès hidràulic –aquest concepte, que pot semblar fora de lloc, anirà prenent forma amb el temps si no es troba una solució a aquest problema.

Poden existir dubtes raonables. Pot el Roine abastir Catalunya? El Roine és el riu que més aigua aporta al mar de tota la conca mediterrània. Anualment hi aboca 54.000 milions de m³ d'aigua (150 milions de m³ diaris que equivalen pràcticament al 50% del dèficit total de la regió de Barcelona). Aquest volum és sensiblement més alt que el dels altres rius de la conca (Nil, Po i Ebre). El cabal mitjà del Roine és de 1.700 m³/s (més de 50 vegades el Ter i el Llobregat junts) i el seu cabal mínim d'estiatge és de l'ordre de 400 m³/s. Quina és la qualitat de la seva aigua? L'aigua del Roine és consumida avui per moltes poblacions franceses, disposa de diversos sistemes d'alerta i s'han establert mesures de seguretat en cas de risc de pol·lució. Són diversos els motius que ens poden fer decidir per l'aigua del Roine: assegurar l'aigua de boca, reg per a l'agricultura i per a la indústria a tot Catalunya en qualsevol situació, protegir el medi natural afavorint la recuperació de recursos naturals com són molts aqüífers i rieres, prevenir la sobreexplotació dels rius Ter i Llobregat i evitar el consum energètic i les emissions de CO2 de les dessalinitzadores. Experts d'arreu del món han considerat el projecte de transvasament de l'aigua del Roine respectuós amb el medi ambient i un exemple clar i nítid de transferència d'aigua entre conques. Si podem transferir avui del Ter a Barcelona, per què no demà del Roine a Barcelona? La proposta de CiU acompliria l'objectiu d'abastar amb qualitat i quantitat les conques internes de Catalunya, cobrint les necessitats d'aigua de 5 milions d'habitants, amb una inversió amortitzable ràpidament i permetria evitar l'estrès hidràulic de la conca del Ter. L'any 1989 proposàvem el TGV fins a la frontera. A finals dels noranta proposàvem el transvasament de l'aigua del Roine. Al cap de més de 15 anys arribarà el TGV. Haurem d'esperar fins al 2015 perquè l'aigua del Roine arribi a les aixetes dels ciutadans de la regió metropolitana de Barcelona?



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.