| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dimarts, 29 de gener de 2008
>

A la recerca d'un nou paper

Els tres fabricants que hi ha a les comarques gironines volen sumar esforços per potenciar la innovació i la posició del sector en el mercat

MÒNICA CABRUJA. Girona

+ Una imatge de les instal·lacions de la Torraspapel a Sarrià de Ter. Foto: MANEL LLADÓ

Les empreses de fabricació de paper Torraspapel, Aconda Paper i LC Paper s'estan mobilitzant per unir esforços i constituir un clúster, amb la UdG, que potenciï la innovació i els permeti crear sinergies per fer front als principals problemes que té el sector: la productivitat i els costos de personal, els costos energètics, la competència de la Xina i la falta de treballadors especialitzats.

La indústria paperera ha de competir en un mercat en què els marges són cada cop més reduïts i els costos, cada cop més elevats. «Fa uns anys a les comarques de Girona hi havia moltes fàbriques de paper petites que han anat tancant. Només hem quedat les grans.» Els responsables de Torraspapel, que a la demarcació té fàbriques a Sarrià de Ter i Sant Joan les Fonts; Aconda Paper de Flaçà i LC Paper de Beuda, tenen clar que per millorar la seva situació en el mercat actual cal crear sinergies. «És el moment de sincronitzar, d'incrementar la recerca aplicada i la transferència i d'intentar buscar solucions als problemes que ens afecten», van explicar el director d'enginyeria de Torraspapel, Juan Cos; el direc tor de planificació d'Aconda Paper, Joan Paretas, i el director general de LC Paper, Joan Vila. La primera empresa té a les fàbriques gironines uns 560 treballadors, produeix unes 280.000 tones de paper anuals i factura uns 185 milions d'euros; Aconda Paper, amb uns 320 empleats, produeix unes 80.000 tones de paper anuals i factura uns 70 milions, i LC Paper, amb uns 40 treballadors, produeix unes 22.000 tones anuals i factura més de 10 milions. Aquesta última és l'empresa més petita, però amb més previsió de creixement, ja que preveu tri plicar la producció. Pel que fa al problema energètic, el director d'enginyeria de Torraspapel destaca que «es fa molta inversió per rebaixar costos, amb centrals de cogeneració que permeten produir i vendre energia a la xarxa i també per incrementar la productivitat». Un altre repte és fer baixar el consum d'aigua.

Pel que fa al mercat global, la Xina s'ha convertit en un competidor important. Alguns dels objectius del clúster són aconseguir ser més competitius en el mercat i potenciar la innovació. La col·laboració amb la UdG, que ja ha començat, es considera clau.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>170 quilos per persona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.