| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


diumenge, 27 de gener de 2008
>

La «Soli» fa cent anys

Una mostra al Col·legi de Periodistes revisa la història de la revista cenetista

L. PORTAL. Girona
Solidaridad Obrera, la revista per excel·lència del proletariat i editada per la Confederación Nacional del Trabajo (CNT) fa cent anys. De fet, els va fer l'any passat, ja que va ser fundada el 1907, i ara es pot veure en una exposició a Girona, a la seu del Col·legi de Periodistes, que va ser inaugurada dijous.



+ El repartiment de la Soli es va fer fins i tot al front, com es veu a l'esquerra. A la dreta, la primera portada de 1907.

Sota el títol Solidaritat Obrera, 100 anys de premsa anarcosindicalista (1907-2007), dijous es va inaugurar la mostra que repassa la història de la revista Solidaridad Obrera, també coneguda com la Soli. En l'exposició, per a la qual se n'ha editat un número especial, es fa un recorregut per la història d'una publicació que va continuar apareixent fins i tot durant el franquisme, en la clandestinitat, és clar. Així es poden veure els diferents dissenys que han aparegut en la capçalera de la publicació, començant amb un estil totalment modernista, fins a arribar a la sobrietat actual.

El primer número que va aparèixer el 19 d'octubre de l'any 1907 la portada va obrir amb una crida ben explícita «¡¡Proletario, despierta!!». Poc temps després, el 4 de novembre de 1910, la Soli es feia ressò de la creació de la CNT, organisme a qui després faria de portaveu, ja que fins aleshores a la portada hi sortia amb un generalista «Órgano de las sociedades obreras». La repressió contra els obrers i els avenços en les lluites sindicals i proletàries han estat sempre els eixos de la línia editorial de la publicació.



VERSOS PER A UNA CAUSA


Amb motiu del centenari de la revista, també s'han editat un total de dotze poemes, a càrrec de dotze autors, que tracten i reflexionen sobre la publicació, del que significa i del que ha significat al llarg del temps. Hi trobem els versos de Gerard Horta, Jesús Lizano, Mateo Rello, Adolfo Castaños, Gerard Jacas, Enric Casasses, Antonio Orihuela, Ferran Aisa, Jaume Sisa, David Castillo, Joan Vinuesa i Pedro Cano, i dos poemes visuals d'Eduardo Barbero. La majoria de versos són inèdits, excepte els de Lizano, Castillo, Orihuela i Sisa. Aquests dos últims, però, han estat escollits expressament per l'autor.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.