| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de maig de 2024


dilluns, 21 de gener de 2008
>

Salou i el monestir de Poblet, indrets inseparables de la història de Jaume I

El rodatge d'un documental sobre la vida del rei es fa ara en terres tarragonines

M. LACÀRCEL. Vimbodí i Poblet Salou
La geografia catalana amaga tot un seguit de poblacions i indrets memorables en la vida històrica de Jaume I. Dos d'aquests emplaçaments imprescindibles per entendre les grans fites del monarca són el monestir de Poblet i el passeig de Salou. Per això, durant aquest cap de setmana, un equip de rodatge hi ha gravat unes quantes seqüències, que més endavant formaran part del documental Rere les passes del rei, que es fa amb motiu dels 800 anys del seu naixement.


+ Un dels moments del rodatge de Rere les passes del rei, dissabte al monestir de Poblet. Foto: D.B.

Aquest cap de setmana el monestir de Poblet i les platges de Salou han estat l'escenari d'un documental dedicat al rei de la corona d'Aragó, Jaume I. De fet, aquestes dues localitzacions, només són una petita part d'un llarg recorregut que la productora Heneas TV i Cadiradefusta estan fent per les antigues terres de la corona, per recopilar informació del monarca i muntar el documental Rere les passes del rei , amb motiu de l'aniversari dels 800 anys del seu naixement.

Les platges de Salou van tenir una gran importància en l'època del regne, ja que justament des d'aquí, el monarca i tot la seva flota van embarcar cap a l'illa de Mallorca amb l'objectiu de conquerir-la. Durant molts anys, segons el guionista i coordinador del documental, Eduard Torres, aquest viatge va ser el gran protagonista de llegendes de trobadors. «Aquesta creuada, que ara ens pot semblar insignificant, va ser una gran proesa en la seva època, ja que es feia difícil que tot un exèrcit de cavalleries embarqués en naus de fusta i travessés el mediterrani sense naufragar».

Tot i que és un documental que reconstrueix part de la vida de Jaume I, els creadors no pretenen que sigui un documental històric, sinó que sigui l'actualitat dels municipis en qüestió que expliqui el propi passat. Justament, una de les imatges que es podran veure en el documental, serà la magnífica escultura de Ripoll i Saumells construïda als anys 60 i que recorda aquella conquesta.

Una de les altres seqüències que es podrà veure en el film, seran les entranyes del monestir de Poblet, on hi ha enterrat Jaume I, que va demanar al seu confessor, l'abat d'aquell moment, que volia morir de manera humil, com un monjo.

Anys més tard de la seva mort, i després que el seu cos fos traslladat a la catedral de Tarragona perquè el monestir va quedar destrossat per una desamortització, el seu nom va tornar a ser protagonista en un acte de la dictadura franquista. L'any 1952, Franco va voler retornar les despulles de Jaume I a Poblet, en un acte que tothom va entendre com un intent del dictador d'aproximar-se al poble català. El pare Tulla del monestir, un dels espectadors d'aquell retorn, va desmentir durant el rodatge d'aquest dissabte, que aquell gest tingués la càrrega política que alguns li han volgut adjudicar durant molts anys.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Tractes amb canals autonòmics

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.