| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 16 de maig de 2024


dissabte, 19 de gener de 2008
>

L'ordenança de locutoris de Tortosa estableix sancions de fins a 1.800 euros

Només ICV s'hi oposa perquè l'Ajuntament encara no ha aprovat un text genèric d'usos i activitats

GUSTAU MORENO. Tortosa
El ple de l'Ajuntament tortosí va aprovar ahir la nova ordenança que restringeix l'obertura de més locutoris, enmig d'un intens debat sobre els objectius polítics i la validesa jurídica del document. Tots els grups de l'oposició van qüestionar l'ordenança des d'un punt de vista jurídic, però només el regidor d'ICV, Jaume Forcadell, va anar més enllà i va votar-hi en contra, ja que Antonio Faura (PP) va votar-hi a favor i el PSC es va abstenir. Forcadell va remarcar que, abans de regular el sector dels locutoris, l'Ajuntament hauria de tenir una ordenança d'usos i activitats, com fixa el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM).


+ Un moment del ple d'ahir, durant la intervenció de Forcadell (ICV). Foto: G.M.

A Tortosa ja hi ha 30 locutoris en funcionament i cinc més en tràmit, la meitat dels quals es concentren al nucli antic. En línies generals, la nova ordenança pretén impedir la instal·lació de nous locutoris a menys de 200 metres dels actuals, prohibir-hi la venda de begudes i aliments i establir límits en els horaris, així com introduir millores tècniques per garantir un millor servei als usuaris. Però un dels aspectes que més ha passat desapercebut, enmig del debat polític sobre la seua validesa jurídica, és el règim de sancions de la nova ordenança. Les multes es determinen en funció de la gravetat de la infracció i oscil·len entre els 150 euros de les infraccions lleus i els 900 euros de les molt greus. A més, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va detallar ahir que la comissió de més d'una falta molt greu en el període d'un any se sancionarà amb una multa de 1.800 euros, i també amb la clausura de l'establiment per un període de temps no inferior a un mes ni superior a sis mesos. Per una falta molt greu s'entén l'incompliment de les resolucions de l'Ajuntament, l'obertura de locutoris sense llicència o la realització d'altres activitats, així com la negativa a permetre les inspeccions municipals o bé la no adaptació d'aquells locutoris que ja estan en funcionament, sempre que això els sigui possible, en el termini màxim de nou mesos.

Però ahir el debat va centrar-se a determinar si els ajuntaments tenen les competències per regular un sector econòmic concret. «Si és un problema competencial, ja ens cridarà la Generalitat als alcaldes de Tortosa, del Prat de Llobregat, Rubí, Terrassa o Ulldecona per dir-nos que estem cometent una il·legalitat», va afirmar Bel. L'alcalde va agrair el suport «polític» de Faura, que va votar-hi a favor, encara que el portaveu del PP, advocat de professió, havia advertit que l'ordenança té «aspectes que jurídicament no són correctes». En concret, Faura va qüestionar que l'ordenança puga fixar que els nous locutoris no puguin estar a menys de 200 metres dels actuals, així com la prohibició de vendre aliments i begudes. En la mateixa línia, Sabaté també va remarcar que l'ordenança és «singular», i que l'Ajuntament s'exposa a una sèrie de contenciosos, fruit de la possible denegació de llicències. A més, va acusar el govern de Bel de voler fer una «operació d'imatge» o bé de fer un ús «sectari» del fenomen de la immigració «amb una clara intencionalitat electoral».

L'alcalde va rebutjar les acusacions i va reiterar la legalitat del text, ja que la nova ordenança no és idèntica, però sí «calcada» a d'altres aprovades arreu del país. «El que hem fet nosaltres és adaptar-la a la realitat de Tortosa», va dir Bel, que va precisar que l'ordenança de locutoris d'Ulldecona estableix una distància mínima de 400 metres. En aquest sentit, el portaveu d'ICV va admetre que potser els 400 metres d'Ulldecona són «una exageració», però va dir que els 200 metres de Tortosa també ho són, en relació amb la mateixa distància que han fixat altres ciutats més grans, com ara Sabadell o el Prat de Llobregat. A més, Forcadell va advertir que, en el cas del Prat, municipi governat per ICV, abans de fer una ordenança de locutoris ja s'havia fet una ordenança d'usos i activitats.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Inclosa al nou PAM

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.