| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dijous, 17 de gener de 2008
>

La vaga a les funeràries continua, tot i que per ara no afecta cap enterrament

Només la segueixen alguns treballadors de Funerària Poch i CCOO diu que alguns caps i oficinistes fan la feina dels vaguistes

ROBERT CARMONA. Girona
El primer dia de vaga dels treballadors de les funeràries gironines va tenir ahir poc efecte real. Es van poder fer tots els enterraments previstos i els serveis que van sortir i les empreses preveien avui una situació similar. De fet, només una part dels empleats dels centres de treball de la Funerària Poch, que controla 120 pobles, són els que estan en vaga. A la resta, la majoria empreses petites i familiars, no tenen treballadors que secundin l'aturada per reclamar un conveni laboral per al sector. CCOO diu que s'està vulnerant el dret a vaga dels treballadors i que hi ha caps i oficinistes que estan fent les feines dels empleats. Treball va fer ahir un altre intent de posar d'acord les dues parts per tal que es desconvoqués la vaga i assegura que continuarà intentant-ho els propers dies.


 Foto: ROBERT CARMONA JORDI SOLER


+ Els treballadors es van manifestar pels carrers de Girona i van penjar pancartes sobre la vaga en diversos punts de la ciutat Foto: ROBERT CARMONA JORDI SOLER

La majoria de funeràries gironines van treballar ahir amb total normalitat. Només les empreses vinculades a Funerària Poch, que té la major part de la quota de mercat, tenien treballadors en vaga –un 70%, segons CCOO, i un 30%, segons l'empresa–.

Els serveis mínims marcats per Treball ja garantien la recollida de cadàvers tant a la via pública com en habitatges particulars, per ser traslladats a les cambres frigorífiques, fins que aquestes estiguessin plenes, moment en què s'haurien de fer forçosament els enterraments. Si tots els treballadors haguessin decidit anar a la vaga, això hauria suposat com a principal conseqüència un endarreriment dels enterraments, ja que les funeràries poden tardar entre dos i tres dies, com a mínim, a tenir totes les cambres plenes. El fet, però, és que la jornada d'ahir no es va haver de suspendre cap servei, bé perquè a la funerària que l'havien de prestar no fan vaga, bé perquè amb els treballadors que continuen treballant es pot garantir la prestació del servei, encara que sigui en condicions inferiors a les habituals, segons el gerent de Funerària Poch, Xavier Poch.

Segons CCOO, si s'està prestant el servei és perquè hi ha caps i, fins i tot, oficinistes que estan fent la feina dels treballadors. Poch assegura que el que s'està fent és anar menys personal de l'habitual a fer el servei, però «garantir que ningú quedarà sense enterrar, perquè és una qüestió de dignitat humana».

La patronal gironina del sector, Associació d'Empresaris de Serveis Funeraris de Girona, es mostra sorpresa per la vaga, sobretot pel fet que l'única empresa afectada és precisament la que ja ha acceptat dur a la pràctica els acords sobre horaris l'1 de març, encara que no s'hagi acabat de negociar la resta del conveni provincial del sector. Qui no ho acaba de veure clar són les empreses més petites, que ho veuen difícil d'aplicar per la seva estructura organitzativa. «Es dóna la paradoxa que la discordança és a les funeràries més petites i, en canvi, la vaga no ha tingut suport dels treballadors d'aquestes empreses», diu la patronal, que remarca que tot i les discrepàncies ja s'havia arribat a un acord pels horaris. Es va topar, però, amb el fet que CCOO volia que tingués efecte immediat i la patronal, que s'esperés a tenir tancat tot el conveni.

125 treballadors. Aquest és el nombre d'empleats que tenen conjuntament totes les funeràries de les comarques gironines. 14 empreses funeràries. La majoria són petites i familiars. Les vinculades a Funerària Poch donen servei a 120 pobles. 20 morts diaris. Cada dia moren a la demarcació una mitjana d'entre 15 i 20 persones, segons dades de les funeràries. 6.000 enterraments. Cada any s'arriben a fer entre 6.000 i 8.000 enterraments en el conjunt de les comarques gironines. hores. Aquesta és la jornada màxima diària, en còmput quinzenal, que accepten els sindicats. La mínima seria de 5 hores.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els horaris i el termini d'aplicació són la clau del conflicte

>Les petites, desinformades

>Comença la vaga de funeràries però per ara no afecta cap enterrament

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.