| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


dijous, 10 de gener de 2008
>

La URV investigarà els parlars de Cambrils i Andorra i l'aportació de Domenec Guansé a la novel·la catalana



EL PUNT. Tarragona

Tres professors del departament de filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Pere Navarro, Montserrat Corretger i Xavier Rull, han obtingut ajuts per realitzar els seus respectius projectes de recerca. Pere Navarro ha rebut la VII Beca de Recerca Vila de Cambrils, un ajut bianual atorgat per l'Ajuntament, per elaborar el treball El parlar de Cambrils. Estudi fonètic, morfosintàctic i lèxic, que farà una descripció del parlar cambrilenc, en tots els àmbits: la pronúncia, les formes verbals, les paraules més usuals a la població, les expressions típiques... Navarro ha estudiat en diverses ocasions les variants geogràfiques del català parlat a les comarques tarragonines. Ha publicat Els parlars de la Terra Alta (Diputació de Tarragona, 1996, 2 volums) i té altres monografies comarcals: un treball sobre el parlar de la Fatarella i manuals descriptius sobre els parlars de la Ribera d'Ebre, el Priorat i el Matarranya.

Per la seva banda, Xavier Rull ha rebut l'ajut a la investigació Lídia Armengol Vila, atorgat pel govern d'Andorra. Rull farà el treball El parlar andorrà dels segles XVII i XVIII: anàlisi prospectiva, en el qual descriurà com era la llengua catalana parlada a Andorra durant l'edat moderna. Per obtenir aquesta informació, Rull buidarà textos de l'època, com ara cartes, actes de judicis, acords del Consell General i documentació dels comuns andorrans. Rull ha treballat en diverses branques, com l'estudi de la formació de mots, la terminologia, l'elaboració de diccionaris, la toponímia, les perífrasis verbals o l'estandardització oral de la llengua, i ha rebut guardons semblants en els darrers anys, com la Beca Abelard Saragossà 2006, de l'Institut d'Estudis Catalans. I Montserrat Corretger ha rebut la XXIX Beca Manuel de Montoliu, de la Diputació de Tarragona, amb la qual analitzarà l'aportació crítica i creativa de Domènec Guansé a la novel·la catalana entre 1924 i 1978. Guansé és un dels crítics literaris més significatius de la segona república, la guerra i l'exili. L'estudi donarà a conèixer per primera vegada les relacions literàries i epistolars de Guansé amb els principals autors del segle XX, des de Víctor Català i Narcís Oller fins a Maria Teresa Vernet, Vicenç Riera Llorca, Rafael Tasis i molts d'altres.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.