| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dimecres, 9 de gener de 2008
>

«Bonart» celebrarà el número 100 amb un especial i una exposició a la Fontana d'Or

La revista renovarà el seu web amb continguts sobre art i educació vinculats a una campanya als centres educatius

XAVIER CASTILLÓN. Girona
La revista Bonart, que publicada des de Girona és actualment l'única publicació mensual en català sobre l'actualitat artística, arribarà al febrer al seu número 100: una fita que els seus responsables celebraran amb un número especial i una exposició sobre els vuit anys de la revista, que s'inaugurarà al juny al Centre Cultural de Caixa Girona Fontana d'Or, complementada amb un catàleg coordinat per l'historiador Albert Mercadé. A més, Bonart aprofitarà la commemoració del seu número 100 per renovar el seu portal a internet, que, a més de canviar d'adreça (de l'actual www.bonart.lesrevistes.cat a la definitiva www.bonart.cat), inclourà nous continguts, com ara un apartat sobre art i educació relacionat amb una campanya que tindrà lloc als centres educatius.


+ La portada del número de gener de Bonart, el 99è, que reprodueix una obra de Joan Mateu.

Bonart, dirigida per Ricard Planas, es distribueix actualment per Catalunya, el País Valencià, les illes Balears i Aragó, i el seu director no descarta arribar «a la llarga» també a Madrid. Ho permetria, entre altres factors, el fet que la revista inclou des de fa quatre mesos la traducció al castellà de tots els seus textos, en la part final de la publicació, i la tardor vinent s'hi afegirà també la traducció a l'anglès. També va haver-hi l'experiència puntual de la traducció a l'alemany del número de l'octubre passat dedicat a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt. Llengües a part, Ricard Planas creu que l'expansió de la revista cap a Madrid té sentit «per donar a conèixer allà el que s'està fent aquí, de la mateixa manera que la revista també es fa ressò de determinades exposicions que tenen lloc a Madrid». De fet, Bonart és present a les dues fires d'art principals de la capital de l'Estat, Arco i Art Madrid.

En tot cas, el gran èxit de Bonart com a aventura editorial independent és haver arribat al número 100, que ja s'està preparant perquè arribi als quioscos, llibreries i galeries al febrer, amb una portada encarregada a Jaume Plensa, un dels artistes catalans amb més projecció internacional. De fet, gairebé totes les portades de la revista al llarg dels seus vuit anys d'història han estat dissenyades a partir d'obres originals d'alguns dels artistes catalans més destacats, com ara Modest Cuixart, Pere Formiguera, Arranz-Bravo, Xavier Escribà o, en el primer número d'aquest any, el jove artista saltenc Joan Mateu, amb una obra que té poc a veure amb la seva iconografia habitual. D'aquesta manera, els responsables de Bonart han reunit un important fons d'art.



EL NÚMERO 100
El número 100 de Bonart repassarà la història de les revistes d'art en català, per mostrar, tal com diu Planas, «d'on surt Bonart». Aquest número inclourà articles d'opinió de polítics que han contribuït a la consolidació de la revista: el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert (ERC), Àlex Sàez (PSC), Carme Vidal (CiU) i Josep Altayó (ICV). També hi haurà altres articles en què els seus autors plantejaran cap a on pensen que s'encamina el futur de l'art, a càrrec de Luis Antonio de Villena, Rafael Marquina, Manel Foraster, Montse Aguer, Eduardo Arranz-Bravo, Enric Ansesa, Josep Manuel Rueda, Eva Sòria i Conxita Oliver.

Pel que fa a l'exposició que Bonart inaugurarà al juny a la Fontana d'Or, inclourà les portades i les obres originals que les han il·lustrat, però també espots televisius i altres projectes que s'han generat a partir de la revista, com ara el gran mural que es va impulsar per a La marató de TV3 del 2004. El catàleg de l'exposició repassarà els vuit anys d'història de la revista, contextualitzats dins la història recent i la previsió de futur immediat de l'art català.

D'altra banda, el renovat portal de Bonart a internet afegirà, a les qüestions editorials més pròpies de la revista, una secció d'art i educació relacionada amb una campanya organitzada en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament i amb el patrocini de l'empresa Milan de Palafrugell, per apropar l'obra dels artistes actuals als centres escolars, mitjançant la preparació de fitxes pedagògiques adreçades als mestres i xerrades dels artistes a les escoles. El web també inclourà un apartat sobre els serveis de gestió cultural que ofereix Bonart, i potenciarà l'actual sala d'exposicions virtuals, en col·laboració amb Sies.tv, per la qual ja han passat Enric Ansesa i Evru, amb obres seves i entrevistes als artistes.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.