| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dilluns, 7 de gener de 2008
>

Un alumne avantatjat

El president Montilla contesta les qüestions de set estudiants de secundària de Celrà que li demanen pels sous dels polítics, la independència de Catalunya i l'educació privada dels seus fills, i li posen sobre la taula que fa tres anys que al seu institut hi ha barracons

EMILI AGULLÓ. Barcelona

+ Montilla fa broma amb els alumnes poc abans que comencin l'entrevista, al Palau de la Generalitat. Foto: JORDI BEDMAR

El president de la Generalitat, José Montilla, va afrontar divendres una entrevista amb set periodistes atípics: sis estudiants que fan 4t d'ESO a l'IES Celrà. Els adolescents, de 15 anys, participaven en el programa Xq?, de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya, i van traslladar-li diverses qüestions sobre el model educatiu català i l'actualitat política. Els alumnes van obrir foc amb la paritat. Per Montilla, era estranya, la proporció de sis noies i un noi dels alumnes. Però tampoc no va obviar que en algunes empreses passa a l'inrevés i les dones no arriben ni al 20%. Montilla va celebrar que les eleccions del 9-M siguin les primeres amb llistes paritàries per llei, ja que això garantirà la representativitat de la societat real al Congrés. Això sí, Montilla va reconèixer: «Ara les dones sou més llançades, potser.» Cap dels alumnes no pensa dedicar-se a la política professional. Però el president Montilla va replicar que ell tampoc s'ho pensava quan tenia la seva edat, i va matisar que, per ell, la política és més dedicació que professió. «Vaig començar quan no hi havia llibertat ni càrrecs –els va dir–, però sí que hi havia garrotades.» Respecte als sous elevats que cobren els polítics, Montilla va dir que no es considera «mal pagat» i «ningú es dedica a la política per guanyar diners». Però també va dir que coneix «molts casos de gent que guanyava més quartos a l'empresa privada».



CAP A LA INTERDEPENDÈNCIA
La Núria, una de les estudiants, va demanar al president de la Generalitat que fes un «balanç d'avantatges i inconvenients de la independència de Catalunya». Montilla va respondre des de l'òptica que no és independentista. Ara bé, sí que va dir que és «partidari que Catalunya tingui una quota d'autogovern més gran que l'actual». I va afegir-hi: «Sóc de l'opinió que aquelles coses que podem fer nosaltres, sense els altres, les hem de fer nosaltres.» Però el president de la Generalitat creu que en un moment en què desapareixen fronteres, monedes i exèrcits, «cada vegada hi ha més interdependències», i la independència va en sentit contrari. La Laia, tot i que encara no pot votar, es va interessar pel percentatge creixent d'abstencionistes i de vots en blanc. Per Montilla, només la segona opció denota clarament un «càstig», perquè hi ha abstencionistes que «se'n van a la platja» perquè «ja els va bé el que hi ha». Respecte a les manifestacions, Montilla creu que cal escoltar-les, perquè són «expressions legítimes de rebuig». I fa còmplices els mitjans de comunicació de l'increment de la indiferència i l'abstenció, perquè «les coses positives normalment no són notícia» i no facilita que els polítics i la gent connectin.

EL TOTXO DE L'EDUCACIÓ
Els estudiants van deixar les preguntes d'educació per al final de l'entrevista. I en una de les qüestions, l'Alba es va queixar que a l'IES Celrà fa tres anys que hi ha alumnes en barracons de segona mà, on «fa fred a l'hivern, calor a l'estiu i hi ha goteres». La resposta de Montilla va començar amb el balanç de 50 centres nous, 60 ampliacions i 50 escoles més en projecte per al pròxim curs, amb una inversió prevista de 180 milions d'euros. El president els va recordar que, després d'anys en què calia tancar escoles per falta d'alumnes, aquest curs l'han començat 31.000 estudiants més. I per això «és normal que hi hagi aules prefabricades», que «tenen caràcter provisional».

La famosa pregunta sobre «l'opció personal» de l'educació privada dels tres fills de Montilla va tornar a planar sobre el Palau de la Generalitat. Però Montilla va insistir que ha triat el centre educatiu per criteris de «proximitat» i perquè s'hi imparteix una quarta llengua, a banda de recordar que els seus dos fills grans encara van a l'escola pública. Al final els alumnes van qüestionar si per més que estudiïn algú els pot garantir que accediran a una feina i un habitatge dignes. Montilla els va remetre al pacte i la llei d'habitatge aprovats fa poc al Parlament. I també al projecte de llei d'educació i l'assignació de més recursos a recerca, infraestructures i formació, «perquè hi hagi una economia catalana que tiri endavant» i creï llocs de treball. Els alumnes van trobar que Montilla parlava més del que havien vist a Polònia . I Montilla va dir que els personatges del programa «a vegades s'assemblen molt poc» a la realitat.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.