| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dimecres, 2 de gener de 2008
>

Saint Kitts-Nevis, un referèndum al 60%




Al Carib sembla que hi ha la inspiració d'Artur Mas i el portaveu de la Plataforma pel Dret a Decidir, Gerard Fernàndez, ja que ambdós consideren –el segon ho va matisar– que en un eventual referèndum d'independència a Catalunya el «sí» hauria de treure més d'un 60 per cent. Saint Kitts-Nevis és un arxipèlag que conforma aquest país del nord antillà, en concret de les Illes de Sobrevent. Cristòfor Colom va descobrir aquestes illes en el seu segon viatge a Amèrica, i va anomenar a la més gran Sant Cristòfol en honor al llegendari màrtir i Neus a la segona pel color del seu pic més alt (causat en realitat pels núvols).

L'imperi britànic va colonitzar les illes el 1623, i el 1971 l'illa d'Anguila, la qual formava part de la mateixa colònia britànica, es va rebel·lar contra les autoritats locals i va aconseguir la seva autonomia. Les illes van aconseguir la independència del Regne Unit el 19 de setembre del 1983. Des d'aquesta data hi ha hagut propostes a l'Illa de Nevis per separar-se de l'illa de Sant Cristòfol i constituir-se com a país independent. En l'últim referèndum celebrat en 1998 els independentistes no van aconseguir les dues terceres parts del total dels vots, xifra necessària per iniciar el procés. I així doncs, a Saint Kitts-Nevis continuen junts, sense voler estar-hi.

Les propostes del líder de CiU i del portaveu de la PDD escandalitzen Ferran Requejo, que apunta que «és un error parlar d'un 60 per cent o de dos terços, és una irresponsabilitat». El politòleg de la UPF manifesta que dos terços és un marge massa gran, tot i que una altra cosa seria demanar aquest resultat en un parlament. Requejo indica que «és més raonable demanar un 60 per cent de participació que de resultat». En el cas del procés de Montenegro, val a dir que el referèndum no va superar el 55 per cent de participació. Cal tenir en compte, però, que les reformes constitucionals necessiten aquestes majories qualificades, però que en cap cas s'aplica a processos de referèndum, només en aquest cas de les Antilles de Saint Kitts-Nevis, una prova més de com d'exòtica resulta la proposta.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Independentista busca referent

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.