| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dilluns, 31 de desembre de 2007
>

Escurabutxaques de secà

El govern d'Aragó confia a canviar la seva situació social i econòmica amb la conversió d'una part dels Monegres en un centre lúdic

J.M. SEBASTIAN.

+ Presentació del projecte Gran Scala per convertir part dels Monegres en una gran zona lúdica. Foto: EFE

La zona desèrtica dels Monegres, a Aragó, serà l'escenari del macroprojecte Gran Scala, el centre d'oci més gran del món. Es tracta d'una barreja entre el parc d'atraccions d'Orlando i el centre de joc de Las Vegas, tots dos als Estats Units.

Les xifres de què es parla són escandaloses. La inversió que s'ha presentat és de 17.000 milions d'euros per equipar 2.025 hectàrees amb 32 casinos, 70 hotels, 232 restaurants, 500 comerços, un hipòdrom, un camp de golf i cinc parcs temàtics, a més de museus. Quant a les previsions, s'hi espera la visita de 25 milions de turistes cada any, la meitat dels que rep tot l'Estat espanyol actualment.

Això també comportarà un canvi molt significatiu en infraestructures, com ara l'aeroport d'Osca, on es preveu que hi pugui haver més de cent vols xàrter diaris.

Una part d'aquest gran complex s'inaugurarà el 2010, per la qual cosa les obres començaran aquest any vinent. En fases successives, les previsions són que el complex pugui estar acabat abans de l'any 2015.

Gran Scala és una promoció del grup d'empreses International Leisure Developmen (ILD), integrat per empreses britàniques, nord-americanes, australianes i franceses.



LLOCS DE TREBALL
La zona que canviarà per sempre la imatge dels Monegres estarà situada en terrenys de la rodalia de les poblacions de Castejón de los Monegros, Valfarta i La Almolda. Un dels fets que han pesat per als promotors a l'hora d'elegir aquesta zona d'Aragó és que hi ha grans extensions de terreny que pertanyen a un únic propietari, la qual cosa facilita les negociacions a l'hora d'adquirir-los. A banda d'això, per a la zona representarà la creació d'un nombre importantíssim de llocs de treball. Segons el coordinador d'un dels parcs previstos, Spyland, Didier Rancher, el nombre de llocs de treball al final de les cinc fases en què es preveu acabar el projecte pot arribar a ser de 250.000, entre els directes, els indirectes i els induïts. Una quantitat enorme, si tenim en compte que la ciutat més propera, Osca, només té 50.000 habitants. Les previsions són que directament a Gran Scala hi treballaran 70.000 persones. Rancher calcula la quantitat total de 250.000 perquè s'estima que cada lloc de treball en les activitats de turisme en generen entre 2,3 i 2,8 d'induïts. Això inclouria la quantitat de serveis que calen en alimentació, comunicacions, serveis, etc., pel volum d'empleats que treballaran directament en la gran zona d'oci.

UN SECRET BEN GUARDAT
El govern d'Aragó ha treballat en el més estricte secret durant un any per poder obtenir el projecte. Tot va començar fa un any quan el senador del Partit Aragonès Regionalista (PAR), José María Mur, va rebre la confidència que un important grup d'inversors buscava un espai gran a Europa per construir-hi un centre d'oci que pogués competir amb el de Las Vegas i el d'Orlando. S'havien mirat espais a Hongria, Polònia i al nord i el sud d'Itàlia. Aquesta informació la va passar directament al conseller d'Indústria, Comerç i Turisme del govern aragonès, Arturo Aliaga, també del PAR. Aliaga va mantenir les negociacions amb els promotors en el silenci més absolut. Només n'estaven al corrent els seus immediats col·laboradors, i molts dels consellers del govern d'Aragó no en sabien res. A finals de gener es va reunir amb els promotors a Londres, els quals al març es van hostatjar discretament en un hotel d'Aragó i van sobrevolar el territori en helicòpter. Amb la mateixa discreció, Aliaga el mes de juny va viatjar a París, on tenen la seu alguns dels socis d'IDL, i en la reunió que va mantenir-hi s'hi van afegir altres empreses amb les quals no hi havia hagut contactes. Al juliol, els promotors ja estaven convençuts del projecte.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un gran rellotge de les civilitzacions

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.