La fira dedicada al pollastre pota blava, denominat així pel color blau pissarra de les potes, va obrir ahir al vespre les portes amb l'animació de la Colla de Diables del Prat. La fira va estar presidida per un acte al matí, a la masia de Can Comas, on es va oferir un tast de plats elaborats amb el pollastre i carxofes del Prat, un producte que està lluitant per obtenir el segell d'Indicació Geogràfica Protegida. El pota blava ja la té, i un estudi elaborat per l'IRTA un institut de la Generalitat de conservació de races de gallines autòctones i la Universitat Politècnica ha analitzat des d'un punt de vista científic quines són les característiques que fan aquest pollastre diferent de la resta. Segons el biòleg Amadeu Francesch, responsable de l'IRTA, el pota blava té un gust més intens que el pollastre comú, una carn més dura i fibrosa, un contingut en greix més baix i, a més, és un greix considerat bo. El pollastre de la raça Prat es cria a granges durant un període mínim de 16 setmanes, que s'amplia a 26 en el cas del capó. Se'n produeixen uns 4.500 anuals i el preu més car és de 25 euros el quilo del capó sacrificat es redueix a 20 euros el quilo si es compra viu. La dieta del pollastre es composa d'un 70% de cereals i un 30% de soja i sals minerals.
Avui i demà seran els dies forts de la fira. A més de la mostra avícola, hi haurà activitats culturals i esportives organitzades per les entitats; una exposició de vehicles antics; la presentació del pessebre vivent de Sant Cosme; la representació de l'obra teatral No em deixis mai ; el concert de Mala vitta, Che sudaka i Muyayo rif, aquesta nit a la Capsa, i una cercavila de gegants diumenge al matí pels carrers del Prat.