| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 10 de maig de 2024


diumenge, 2 de desembre de 2007
>

La llei d'educació obligarà les famílies a firmar una carta de convivència

Cada escola tindrà autonomia per marcar les seves pròpies normes

MARCEL BARRERA. Barcelona
La nova llei d'educació que el conseller Ernest Maragall vol tenir aprovada d'aquí a un any obligarà a totes les escoles i instituts a disposar d'una carta de convivència educativa que hauran d'acceptar les famílies en el moment de matricular els seus fills. L'objectiu de la iniciativa, que recull el document de bases de la reforma, és «comprometre» les famílies a respectar unes normes mínimes de convivència, i a facilitar un bon entorn per poder fer classe. El mateix document assenyala que «si s'escau» els alumnes també podran firmar el text i els centres tindran autonomia per definir les seves normes de convivència.


+ Manifestació contra les agressions a mestres, el novembre del 2006. Foto: ISABEL MARQUES

El document de bases fa servir una paraula que els últims mesos han reclamat molts experts, però que és bastant tabú en el món educatiu. La paraula no és cap altra que «autoritat». Segons les bases de la nova llei, i en un moment en què es planteja la necessitat de prendre mesures contra la violència a les escoles i l'assetjament escolar, el Departament d'Educació assenyala que les escoles tindran autonomia per «definir les normes de convivència i aplicar-les d'acord amb els criteris pedagògics que el regeixin». «En tot cas –afegeix el text– caldrà orientar aquesta aplicació amb criteris de respecte a l'autoritat docent, de mediació i de resolució pacífica de conflictes.» Sobre les relacions entre els centres i les famílies, la llei estableix l'obligatorietat de disposar d'una carta de convivència en què constaran els «compromisos» dels pares però també de l'escola, i «si s'escau de l'alumne».



JUDICI PER UNA AGRESSIÓ


Tot i que de manera puntual, de tant en tant es coneixen episodis greus de violència entre pares i mestres, com per exemple l'agressió a docents que va haver-hi ara fa un any a l'escola Eduard Marquina de Barcelona. El cas, el primer que s'ha tramitat per la via penal i que podria acabar amb penes de presó per a uns pares, es jutjarà el dia 7 de febrer.

La decisió de donar més poder a les direccions i de professionalitzar-les també afectarà de retruc la convivència als centres. L'associació de directors AXIA sempre havia defensat poder prendre decisions amb més rapidesa per resoldre immediatament els casos de violència escolar, i no estar condicionats per un sistema excessivament garantista que triga 5 o 6 mesos a aprovar les sancions.



PÀGINA WEB


D'altra banda, el Departament d'Educació ha anunciat la posada en marxa d'una web dedicada a la llei catalana d'educació, a la qual es pot accedir a través de l'adreça www.gencat.net/educacio/, i d'una adreça de correu electrònic –llei.educacio@gencat.net– amb la finalitat de recollir propostes per a l'elaboració de la llei. L'objectiu de la web, que inclou el document de bases que ara és objecte de debat, és «contrastar amb la comunitat educativa especialment, i amb la societat catalana en general, els objectius i mesures previstos en les bases de la llei catalana».

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va apostar divendres, durant una conferència que va fer al Palau de Congressos de Girona, perquè la futura llei d'educació de Catalunya obtingui el «màxim consens» social i de la comunitat educativa, amb l'objectiu que sigui una normativa de «llarg recorregut» que duri 25 anys. Maragall va explicar les bases de la futura llei d'educació catalana, i per deixar clar que la normativa es farà «dialogant amb tothom». «No només estem oberts al diàleg –va afegir–, sinó que esperem les vostres propostes, per obtenir una llei que estigui a l'altura del que Catalunya necessita». El titular d'Educació va garantir que la voluntat per fer una «llei de país» no quedarà «només en retòrica», i va explicitar la determinació per parlar amb tots els sectors, i també va citar els sindicats, que aquesta setmana ja han mostrat recels vers les directrius de la futura llei. Durant la xerrada, també es va posar en relleu el nou rol que hauran d'assumir els ajuntaments participants, fent-se coresponsables en les polítiques educatives.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maragall buscarà el consens

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.