| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dissabte, 24 de novembre de 2007
>

El sector vol que les llicències per a apartaments turístics s'atorguin per empreses, no per cada pis

La Federatur acusa el govern de desinterès per posar fi als pisos il·legals

A. BALLBONA I. VILA. Barcelona
El sector dels apartaments turístics reclama que les llicències que hauran d'obtenir per poder funcionar s'atorguin per empreses i no per cada pis. És a dir, demana que cada propietari titular de diversos apartaments turístics només hagi de tenir una llicència per poder llogar els pisos per diferents dies. Creuen que és la manera de fer viable la regulació del sector que vol impulsar la Generalitat. L'obtenció d'aquesta llicència és una mesura prevista dins la llei del dret a l'habitatge.


+ Els problemes dels apartaments turístics de Via Laietana, 13, han arribat al jutjat. Foto: A. PUIG

El sector dels apartaments turístics a Catalunya està que bufa. Just l'endemà de conèixer-se els casos problemàtics de pisos que es lloguen per dies a Barcelona (els veïns de Via Laietana, 13, que van a judici; els del carrer Veneçuela, que denuncien les molèsties que els causen a l'Ajuntament), la Federació Catalana d'Associacions d'Apartaments Turístics (Federatur), que agrupa les associacions de Barcelona, Girona i Tarragona, desenterra la destral de guerra davant la Generalitat. Acusa el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, del qual depèn l'àrea de Turisme, d'haver mostrat poc interès per trobar solucions als problemes del sector, com és el cas dels apartaments il·legals. Així, la federació reclama que les llicències que hauran d'obtenir els propietaris d'apartaments turístics, segons preveu la llei del dret a l'habitatge, s'atorguin per empresa i no per cada pis. La normativa indica que, per poder «destinar un habitatge a ús turístic», «serà preceptiu disposar de la corresponent llicència municipal d'activitat en relació amb l'ús pretès».

La Federatur no està d'acord amb el fet que siguin els ajuntaments els que tramitin la llicència: el seu president, Lluís Torrent, considera que «no estan preparats» per fer aquests tràmits i posen d'exemple la situació «inviable» que es podria donar en municipis de la Costa Brava i la Costa Daurada. «La Generalitat es treu de sobre la seva responsabilitat», hi afegeix. També creu que la conselleria ha destinat molt pocs inspectors a lluitar contra els apartaments il·legals. A causa de les queixes i els apartaments il·legals apareguts a Barcelona, fonts de l'Ajuntament apuntaven que faltaven instruments legals per aturar-ho.



ÀNIMS ENCESOS
Unes declaracions de Joan Domènec Abad, subdirector general d'Ordenació Turística, ahir a Catalunya Ràdio, on defensava aquestes futures llicències municipals per als apartaments, van encendre els ànims del sector dels apartaments turístics. El president de la màxima entitat del sector es queixa que en tot aquest any només han arribat a tenir una sola reunió de treball amb la conselleria i exigeix poder tenir «una reunió immediatament». «No hi ha hagut diàleg, no coneixen el sector i poden causar un dany irreparable», sentencia.

La fórmula de les llicències municipals ja s'aplica a Ciutat Vella, tot i que ja no s'atorguen permisos nous. Aquest districte té 1.200 apartaments il·legals. Per la Federatur, les llicències que planteja el govern són com voler «traspassar el problema de l'Ajuntament de Barcelona» a la resta d'ajuntaments catalans.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.