| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 16 de desembre de 2025


diumenge, 18 de novembre de 2007
>

«Els matàvem amb un arpó»

Els dofins, antigament, eren un autèntic flagell pels pescadors perquè trencaven les seves xarxes, per això es defensaven d'aquests animals amb una dofinera, una mena d'arpó

JOAN TRILLAS. Girona

+ Una imatge del 1957 de pescadors de Palamós amb el bou. Foto: MUSEU DE LA PESCA

Moles de dos cents o tres-cents dofins al voltant de les barques. Un espectacle fascinant que avui malauradament ja no es repeteix. Vells pescadors de Palamós encara recorden com, fa cinquanta anys, a la platja Castell podien veure els dofins entrar i acostar-se a poc més de cinc metres de la costa. Històries com aquesta han estat rescatades pel Museu de la Pesca amb les Converses de Taverna ; una iniciativa que situa vells llops de mar en una taverna per escoltar les seves històries. A nivell popular, el dofí és tradicionalment un animal associat a la simpatia; bona prova d'això són les llegendes de nàufrags rescatats per dofins, les nombroses pel·lícules o sèries de televisió, com Fliper (1964), per citar un exemple.

Els pescadors, però, no opinaven el mateix. Ara fa uns cinquanta anys, els bancs de dofins eren un flagell per a molts pescadors: antigament els trencaven les xarxes i devoraven la seva pesca. Per explicar aquest espectacle el periodista i escriptor Josep Pla escriu a Sardines a la Brasa : «De vegades l'atac es produeix per sorpresa i els dofins les devoren a boca plena, insaciablement, amb una golafreria impressionant, mentre els ocells, a cops de bec, les fan saltar de l'aigua, aletejant furiosament enmig d'un guspireig líquid frenètic, les rompen pel ventre i se les empassen fins que no poden més. La lluita deixa, sobre el mar, un espai ple de vísceres sanguinolentes.» Els pescadors, per tant, mataven els dofins; era una necessitat per defensar el jornal. Es parla fins i tot que s'utilitzava l'escopeta i també coets per espantar-los.

Els dofins, però, també eren un complement pel jornal. Els pescadors els pescaven amb la dofinera, una mena d'arpó; el pujaven a bord i els cuinaven. Diuen que tenen un gust que recorda al de la vedella. També se subhastava i arribava als mercats de la zona, però no al de les ciutats. El quilo de dofí s'havia pagat a 10 pessetes; no era molt, diuen, però ajudava a portar el jornal a casa i, fins i tot, menjar. A principis de la dècada dels vuitanta es va declarar una moratòria per protegir aquests animals.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'últim dofí de la llotja de Blanes

>Un virus amenaça de causar de nou una mortaldat entre els dofins a la Mediterrània

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.