| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dissabte, 17 de novembre de 2007
>

Catalunya reivindica poder ser «regió associada» a la UE

La Regleg aprova la Declaració de Barcelona

A. SERRANO. Barcelona
La vuitena conferència de presidents de regions amb poder legislatiu va acabar, ahir, amb la presentació de la Declaració de Barcelona, on celebren els avenços introduïts en el tractat de Lisboa però lamenten que no s'hi incloguin demandes, com la possibilitat que els estats designin «regions associades» de la Unió que tindrien drets específics a l'àmbit europeu.


+ Foto de família, ahir, dels presidents assistents. / Foto: J. RAMOS

Les «regions associades» serien aquelles que, com Catalunya, tenen competències exclusives i en comparteixen d'altres amb els estats dels quals formen part. Aquests serien els encarregats de designar-les davant de la UE perquè gaudissin de drets específics dins la Unió. Aquesta és una de les reivindicacions de la Regleg, la xarxa que inclou 73 regions europees amb poder legislatiu, que no s'han vist satisfetes dins del tractat de Lisboa i per les quals continuarà treballant, com també perquè el Comitè de les Regions sigui una institució de «ple dret» a la UE. La Regleg va tancar ahir la vuitena conferència de presidents amb la Declaració de Barcelona, on, tot i constatar les demandes no satisfetes, es fa un balanç positiu del tractat de Lisboa, que s'ha de ratificar el 13 de desembre a la capital portuguesa, i s'insta els estats a subscriure'l. Celebra que el text doni més pes a les regions dins dels processos de presa de decisió de la UE i prevegi, entre d'altres, que puguin acudir al Tribunal de Justícia de Luxemburg, a través del Comitè de les Regions, quan creguin que les iniciatives comunitàries envaeixen competències.

Les regions, però, demanen una implicació major en l'elaboració d'aquestes iniciatives: volen ser consultades per la Comissió Europea en la fase d'elaboració i poder-les impugnar si es demostra que vulneren el principi de subsidiarietat. En la cloenda de la conferència, el president de la Generalitat, José Montilla, va fer un balanç positiu de l'any en què Catalunya ha ostentat la presidència de la Regleg, que ahir va passar a mans de Flandes. No va ser l'únic acte del President relacionat amb la UE. Al migdia va acudir –es va absentar del ple– a l'entrega del III Premi de la Fundació Comte de Barcelona al president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, amb presència del Rei.



DURAN CRITICA SARKOZY
Per la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida va criticar la proposta d'Unió Mediterrània de Nicolas Sarkozy perquè exclou el centre i el nord d'Europa.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Seu d'un ens europeu

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.