| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 19 de març de 2024


dijous, 15 de novembre de 2007
>

Un estudi sobre els orígens de les tradicions del Nadal guanya el Joan Amades de cultura popular

Josep Romeu analitza cadascuna de les tradicions pròpies del cicle nadalenc

CARINA FILELLA. Tarragona
El jurat del setè premi Joan Amades de cultura popular, dotat amb 3.000 euros i la publicació de l'obra, ha acordat concedir el premi al treball El Nadal, del mite a la tradició, de l'autor vigatà Josep Romeu Bisbe. L'autor analitza cadascuna de les tradicions pròpies del cicle nadalenc, dividides en dos grans blocs: «les que impliquen alguna mena d'escenificació o de representació teatral», com ara els Pastorets, «i les que porten associades la idea d'obsequiar o compartir», com ara el tió.


+ Josep Romeu, amb la seva última novel·la. Foto: EL PUNT

El Nadal, del mite a la tradició «no té l'objectiu de recollir les diferents formes de cultura popular que han perviscut a casa nostra, sinó que, com si es tractés d'un treball d'arqueologia, intenta buscar-ne els orígens i emmarcar-les en un context més global d'una cultura universal». Així ho explica Josep Romeu (Vic, 1952), autor del treball guanyador del premi Joan Amades de cultura popular, inclòs dins els Ciutat de Tarragona.

L'autor parteix de la base que «la nostra societat, immersa en un procés globalitzador que acosta les diferents cultures del planeta a còpia d'esborrar-ne els trets que les singularitzaven, és hereva de múltiples i diverses cultures que al llarg del temps han anat deixant la seva empremta». Per això, «les nostres tradicions són el resultat de múltiples superposicions d'èpoques successives, però també d'influències de cultures i creences ben diverses». «Aquesta barreja de tradicions i de costums crea confusió i incoherències de tota mena, però alhora també acaba enriquint la nostra cultura.»

Amb aquestes premisses, l'autor analitza cadascuna de les tradicions pròpies del cicle nadalenc, dividides en dos grans blocs: les que impliquen alguna mena d'escenificació o de representació teatral, com ara la mateixa missa del gall, els Pastorets, el pessebre, la cavalcada de Reis o els Sants Innocents, i les que porten associades la idea d'obsequiar o compartir, com ara el tió, l'arbre de Nadal, el Pare Noel, els Reis, les estrenes, les paneres o els rams de la sort.

Josep Romeu, que resideix a Taradell, ha exercit de professor de català en diversos centres. També ha estat director gerent de la Fundació Drets Col·lectius dels Pobles i CIEMEN i coordinador de l'Observatori de la Llengua Catalana. Fundador de la llibreria La Tralla de Vic i gerent entre el 1974 i el 1982, Romeu també ha treballat en diversos mitjans de comunicació i ha estat l'impulsor i primer president de la colla castellera Els Sagals d'Osona. L'any passat va publicar la novel·la Olga (Emboscall).

El guanyador del Joan Amades s'emporta un premi de 3.000 euros i la musa de Tarragona. A més, Edicions L'Agulla editarà l'obra guanyadora.

Com a novetat de l'edició d'enguany dels Ciutat de Tarragona, el veredicte del setè premi Joan Amades es va fer públic ahir al bloc de la Tardor Literària (blocs.tinet.cat/5sentits), on durant aquesta setmana s'aniran desvelant els guanyadors de totes les convocatòries excepte les del Pin i Soler, de novel·la, i el Vidal i Alcover, de traducció, que es coneixeran durant la vetllada literària organitzada per dissabte a la nit.

El jurat estava integrat per Manuel Delgado, Jan Grau, Carles Marquès, Joan Soler Amigó, Albert Rumbo i Griselda Karsunke com a secretària i com a representant de l'Associació Cultural Joan Amades, patrocinadora del premi.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Josep Romeu guanya el Joan Amades de cultura popular

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.