Totes les poblacions gironines amb més activitats de construcció en els últims anys notaran la desacceleració que va començar al principi d'aquest any. Entre l'1 de gener i el 30 de setembre d'aquest any hi ha hagut fins a un 30 per cent menys d'habitatges contractats –un indicatiu clar del que passarà en els anys vinents en el sector–, segons dades del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona.
Els ajuntaments ja han fet els seus càlculs. Per exemple, a Girona, preveuen ingressar el 2008 per l'impost sobre obres uns 4 milions d'euros, un 10 per cent menys que el 2007; a Blanes, es calcula que s'ingressaran 1,5 milions, un 16,6 per cent menys; a Salt, es preveuen 1,97 milions i això representa un 27,12 per cent menys; a Calonge, la davallada respecte d'aquest any serà de 400.000, d'un 33,3 per cent; a la Bisbal d'Empordà, calculen ingressar-ne uns 250.000 per obres, cosa que representarà un 44,4 per cent menys, i el cas més notable dels que s'han consultat és el de l'Escala, on la davallada se situarà entre el 47 i el 50 per cent, amb uns ingressos previstos de només 300.000 euros. A Figueres, encara no han fet una previsió pressupostària exacta sobre els ingressos per obres, però calculen que la quantitat final baixarà un 20 per cent respecte del 2007. En altres grans municipis, com ara Lloret, Olot, Ripoll, Palafrugell o Palamós, es preveuen ingressos per aquest concepte per sobre del milió d'euros, però també descensos, en més o menys mesura.
LA CÀRREGA DE L'IBI
Les previsions a la baixa dels ingressos per obres no han significat, en la majoria dels casos, uns increments desmesurats de l'IBI, amb oscil·lacions d'entre un 2 i un 6 per cent. Però hi ha excepcions: a Castelló d'Empúries, l'IBI pujarà un 18 per cent; a Llagostera, un 15 per cent, i a Calonge, un 20,3. Hi ha també els casos contraris, tot i que pocs, en què no hi ha cap augment, com ara a Santa Coloma de Farners.
Les puges que aproven els ajuntaments en les seves ordenances inclouen l'augment de l'IPC estatal previst, del 2,7 al 3 per cent en la majoria dels casos. Les plusvàlues es mantenen, en general, en la línia d'aquest any, tot i que aplicant-hi l'IPC.
(Informació elaborada per Puri Abarca, Joan Trillas, Albert Vilar, Jordi Casas, Mar Vicente, Montse Barrera, Josep Puigbert i Jordi Colomer.)