| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


divendres, 9 de novembre de 2007
>

Cinquanta juristes qualifiquen de «propagandística» la resposta dels poders públics a l'agressió del tren



S. BARROSO. Barcelona

Una quarantena de jutges catalans de diverses tendències i onze advocats i catedràtics de dret penal critiquen amb duresa el paper dels mitjans de comunicació i dels poders públics en el cas de l'agressió a una noia equatoriana als Ferrocarrils de la Generalitat. Un manifest signat per magistrats de les audiències de Barcelona, Girona i Tarragona i per jutges de tot Catalunya lamenta la pressió mediàtica per fer empresonar provisionalment l'autor de l'agressió, el jove de Santa Coloma de Cervelló Sergi Xavier Martín.

El text és especialment dur amb «la intervenció dels poders públics», que «només ha servit per enterbolir encara més el debat, fomentant respostes de caràcter marcadament propagandístic».

Tot i que en aquesta intervenció hi van participar obertament la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, i el ministre de Justícia –el fiscal en excedència Mariano Fernández Bermejo–, els juristes recriminen especialment l'actitud del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que qualifiquen de «descoratjadora». El CGPJ va obrir un expedient al primer jutge del cas, que va deixar Martín en llibertat provisional sense explicar a la fiscalia els detalls del cas. Aquest expedient s'ha tancat sense cap sanció, però mostra que el Consell «no qüestiona la pretensió d'abús de la presó preventiva, sinó que investiga els possibles dèficits d'ús».

Pels juristes, en tot aquest procés «ha quedat orfe d'explicació allò que és essencial»: que la presó provisional «pot caldre però ha de ser necessàriament excepcional, ja que constitueix l'instrument més perjudicial i destructiu de què pot fer ús l'Estat en la persecució dels delictes». A més, els signants del manifest posen en dubte l'eficàcia de la presó «per afrontar els problemes que hi ha darrere de tot conflicte social».

Entre els signants hi ha magistrats de Jutges per la Democràcia com ara Santiago Vidal, i també d'altres associacions, com ara Daniel de Alfonso i Pedro Martín, i altres de no associats, com ara Josep Niubò. També hi firmen la jutgessa degana de Barcelona Maria Sanahuja i advocats molt coneguts a Barcelona, com són Olga Tubau i Cristóbal Martell.

Sergi Xavier Martín continua imputat per un delicte contra la integritat moral, en llibertat provisional i ha d'estar localitzable en un domicili dos cops al dia.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.