| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 16 d'abril de 2024


dimarts, 6 de novembre de 2007
>

Els partits agilitzen la restitució dels béns que els van confiscar durant la guerra

La Comissió Constitucional impulsa el debat de tres proposicions de llei de CiU, ERC i IU-ICV

O.A-ETXEARTE A.SERRANO. Barcelona
La ponència de la Comissió Constitucional del Congrés debat avui les tres proposicions de CiU, ERC i IU-ICV per flexibilitzar les condicions perquè es restitueixi el patrimoni confiscat als partits durant la Guerra Civil. Després de la llei de la memòria històrica, les forces aborden ara una antiga demanda: reformar la llei de 1998 que ja reconeix el dret dels partits i les agrupacions polítiques que integraven el Front Popular a recuperar les possessions que el règim de Franco es va apropiar, però que és molt restrictiva a l'hora de fixar-ne els requisits. Malgrat l'horitzó electoral, veuen possibilitats que s'aprovi aquesta legislatura.


+ Efectes d'un bombardeig a Barcelona. Foto: EL PUNT

La llei de 1998 és molt escrupolosa a l'hora d'establir els requisits mínims per documentar els béns i el patrimoni que els va ser confiscat. Els partits recorden que moltes de les escriptures de propietat es van perdre durant la guerra i que no hi ha constància en el registre de l'ocupació de molts locals que es van fer pel dret. Això ha fet que, des que va entrar en vigor aquesta normativa, les forces polítiques hagin rebut 27 milions d'euros, una quantitat que consideren irrisòria tenint en compte el patrimoni que tenien abans del conflicte.

Les proposicions de CiU, ERC i IU-ICV pretenen flexibilitzar les condicions legals perquè se'ls restitueixi el que se'ls va confiscar, que inclou béns immobles, drets de contingut patrimonial, drets d'ús d'espai que tenien arrendat i els saldos que tenien en entitats financeres i que van perdre. La ponència de la Comissió Constitucional debatrà els tres textos i les esmenes que s'hi han presentat, les del PSOE situades en un punt intermedi entre la llei vigent i la flexibilització que volen els tres grups. Els socialistes, per exemple, descarten, com vol CiU, que en tres mesos, un cop s'aprovi la reforma, el govern espanyol revisi els expedients oberts. El PSOE no posa terminis i ho deixa a la voluntat de l'executiu estatal. Els socialistes han presentat una al·legació, expressament formulada per al cas d'ANB, per evitar que formacions declarades il·legals o les candidatures de les quals han estat anul·lades puguin beneficiar-se econòmicament d'aquesta reforma.

Fonts parlamentàries subratllen la voluntat del PSOE de tirar endavant la modificació, que entronca amb la recent aprovada llei de la memòria històrica, que el PP ha utilitzat amb insistència per desgastar Rodríguez Zapatero. Precisament, els populars són els únics que s'oposen a la modificació, que consideren una excusa perquè els partits es financin de manera extraordinària.

Tot i que avui s'inicia la tramitació a la Comissió Constitucional, fonts del Congrés van apuntar la possibilitat que es busquin vies per agilitar el procés per aprovar en aquesta legislatura els textos, que es podrien refondre en un de sol, incorporant-hi algunes esmenes. La junta de portaveus debatrà avui aquesta opció. Les mateixes fonts van dir que el consens majoritari dels partits, tret del PP, pot afavorir la celeritat en els passos pel Congrés i el Senat.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.