| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 19 de maig de 2024


dimarts, 30 d'octubre de 2007
>

Scheinfield dibuixa un Lennon naïf i idealista en un film sobre l'amenaça que el Beatle representava per a Nixon



G. VIDAL. Barcelona

Finalment, The US vs John Lennon, un dels grans documentals de la temporada, es podrà a veure en pantalles catalanes. Ahir, poc abans de l'estrena comercial, John Scheinfield, un dels dos directors del film, va presentar-lo a Barcelona en el Festival In-Edit, tot subratllant el tarannà naïf i idealista d'un Lennon que, en l'auge de la seva croada pacifista, va topar de morros amb un Nixon que entenia l'autor de Give peace a chance com un perill.

Lennon, tot just instal·lat a Nova York, es va aproximar a principis dels setanta a revolucionaris (John Sinclair, Angela Davis, el pantera negra Bobby Seal, Abbie Hoffman, Jerry Rubin) que veien en Lennon el mitjà més oportú per fer arribar les seves idees força més enllà dels esvalotats mítings estudiantils en què les solien propagar. «El van manipular d'una manera que Lennon no s'imaginava», afirma Scheinfield, que en el documental entrevista Sinclair, Davis i Seal. «Lennon creia en el somni americà, amb el qual podria expressar lliurement el que pensava. Sabia que seria polèmic i difícil, però no esperava que l'FBI anés darrere seu. Va mostrar una innocència total.» Una innocència similar a la que el va portar a fer donacions a l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) fins que va adonar-se que tenien finalitats armamentistes, un capítol de la seva biografia, però, que no surt revelat en aquest film.

La maquinària per neutralitzar Lennon i Yoko Ono es va activar quan la guerra del Vietnam afrontava la fase més crítica i Nixon intentava una reelecció. I és aquesta maquinària el que estudien Scheinfield i David Leaf –que ahir no era a Barcelona– a The US vs John Lennon, on també diuen la seva l'escriptor Gore Vidal, el lingüista i pensador Noam Chomsky, l'antibel·licista Ron Kovic (autor de Nascut el 4 de juliol), l'exfuncionari de la Casa Blanca Gordon Liddy i, després de laborioses gestions per fer-la participar en el film, Yoko Ono.

Un film, per tant, sobre un Lennon més polític que no pas músic que, tanmateix, reuneix quaranta cançons i un material d'arxiu que, en molt bona mesura, no s'havia vist amb anterioritat. Avui, a dos quarts d'onze al Cine Rex, Scheinfield el presentarà en persona.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.