| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 20 de maig de 2024


dissabte, 27 d'octubre de 2007
>

Responsabilitat política

El ciutadà és aquell que no es resigna sinó que lluita, el que participa en les decisions col·lectives, el que imagina i programa, el que s'associa i batalla –en àmbits petits o grans– per fer un entorn millor

tribuna
Catedràtic de filosofia de la Universitat de Girona


JOSEP MARIA TERRICABRAS..

+ Manifestació als carrers de València en contra de la pobresa. Foto: EFE

Les persones amb sentit democràtic sabem que la responsabilitat pública és de tots. Les dictadures a més de ser dolentes acostumen a ser estúpides. La franquista ho va ser molt. Sorprenentment, va tenir força èxit quan va escampar la idea que la política és una activitat sospitosa, poc recomanable. S'ha de dir i, si cal, repetir, que això també és mentida. Si els grups humans no tenim, per definició, altra cosa que vida col·lectiva, hem de procurar gestionar-la i promoure-la constantment. Als que ho facin així, el nostre reconeixement. Als que no, el menyspreu i el càstig. En tot cas, l'activitat política és una feina noble, molt noble.

Avui, aquesta activitat, complexa i globalitzada, reclama més que mai la responsabilitat de tots, tant dels pocs que l'assumeixen professionalment com dels molts que en som protagonistes habituals. I és que estem en un moment decisiu de la història en què hem de decidir si volem ser súbdits o ciutadans. Aquesta alternativa ara es presenta de manera molt diferent de com ho feia abans. Perquè fa cent anys, «súbdit» i «ciutadà» designaven dues categories socials separades i molt desiguals; de fet, tothom que podia volia accedir a la segona. Avui aquests termes designen dues categories morals: allò que distingeix el súbdit del ciutadà no són ja les condicions econòmiques i socials en què viuen, sinó la seva disposició moral, la seva capacitat de reacció política, la seva voluntat d'agafar el destí en les pròpies mans i de fer-ne alguna cosa. Avui el súbdit és el resignat, el frustrat, l'obedient, l'ajupit, encara que de vegades pugui viure bé i guanyi potser molts diners. El ciutadà, en canvi, és el que no es resigna sinó que lluita, el que participa en les decisions col·lectives, el que imagina i programa, el que s'associa i batalla –en àmbits petits o grans– per fer un entorn millor, encara que de vegades personalment no tingui mitjans de vida gaire bons. El que ens fa ciutadans avui és la nostra capacitat de compromís social i polític. Això ens posa a primera fila, això ens iguala. Perquè llavors sabem que les solucions als nostres problemes també depenen de nosaltres. Sabem que els canvis són possibles, però que no es fan sols, que els canvis no depenen només d'eleccions democràtiques sinó de tota la feina i participació que porta a les eleccions i que continua després de les eleccions, sigui quin sigui el resultat electoral. El ciutadà és aquell que sempre està a l'aguait, sempre vigila i actua.

Visca la política

L'Agenda Llatinoamericana que es presentarà aquests dies a molts pobles i ciutats de Catalunya té l'eslògan: «La política s'ha mort... Visca la política!». Si moltes decisions s'escapen del nostre control, si hi ha sovint un allunyament important entre els representants polítics i el seu poble, si també ens arriben notícies de corrupció i d'incompetència política, no ens podem pas resignar. Llavors és quan els ciutadans més hem de reaccionar. I, en dir «Visca la política!» no exigim només una vida política més participativa i més democràtica sinó també que les decisions polítiques estiguin prioritàriament al servei de la vida i dels interessos dels ciutadans. Per això no ens en podem desentendre. Precisament per això.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.