| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimecres, 24 d'octubre de 2007
>

Els límits del periodisme



JORDI RIBOT. GIRONA..

Estimats periodistes,

Com ja sabeu, aquestes setmanes he estat involucrat en l'afer del lliurement de fotografies de la crema de fotos del Rei a les autoritats policials i judicial. És per això que em dirigeixo a tots vosaltres per agrair-vos el suport que he rebut i explicar-vos les meves sensacions.

En primer lloc, malgrat no poder-hi assistir, vull expressar la satisfacció que vaig tenir en rebre notícies de la concentració de tots vosaltres a la plaça del Vi el dia 27 de setembre de 2007. Va ser molt emotiu i reconfortant veure el suport de tota la professió. Anar a declarar a l'Audiència Nacional davant del jutge Fernando Grande-Marlaska no era una empresa fàcil, i la vostra presència em va ajudar molt.

En segon lloc, vull explicar que la meva negativa a lliurar les fotografies, i la de Click Art Foto s.l. no té res a veure amb el contingut d'aquestes. Creiem i pensem que la nostra professió ha de ser sensible als problemes de la societat i que moltes vegades –i aquesta és una de les finalitats del periodista– hem de procurar fer una societat més lliure, més crítica, i més solidària. Per tant, és necessari col·laborar, moltes vegades, amb els agents socials, econòmics, polítics i judicials, però no per decisió d'aquests, sinó d'acord amb el nostre criteri professional. En tercer lloc, cal expressar que la llei, actualment no ens empara com a periodistes i que per tant no regula de quina manera i en quines situacions ens podem acollir al secret professional, ni tampoc on és el límit en l'exercici de la nostra professió. Tots ens hem qüestionat moltes vegades els criteris contradictoris que els Mossos d'Esquadra ens donen quan cobrim un acte públic, un accident o un succés. La trucada que vaig rebre al mòbil, d'una subinspectora de la policia autonòmica, dilluns 24 de setembre a les 19h, per demanar-me les fotografies de la manifestació antimonàrquica, no s'emparava en cap ordre judicial. És per això que, després de rebre l'ordre directa del jutge Fernando Grande-Marlaska de lliurar les fotografies sota amenaça d'incórrer en un delicte de desobediència greu, i assessorats en tot moment per l'advocat del Col·legi de Periodistes, vam decidir lliurar-les.

Haver constatat els límits del periodisme a l'Estat espanyol i el camí que ens queda per recórrer cap a un normalització de la nostra professió, m'encoratja a animar-vos a intentar dignificar la nostra feina en la seva legalitat i sobretot a reivindicar la nostra credibilitat, rigor i il·lusió per fer una societat millor. Moltes gràcies a tots.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.