| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dimecres, 17 d'octubre de 2007
>

El govern instarà la fiscalia de l'Estat que anul·li el judici al president Companys

També crearà una oficina per assessorar jurídicament aquells que demanin la invalidesa dels processos

ANNA SERRANO. Barcelona
El govern espera l'aprovació de la llei estatal de la memòria històrica –a final de mes– per moure peça, ja que si bé no anul·la els judicis i sentències franquistes, entén que obre la porta perquè ho puguin sol·licitar els familiars de les víctimes i les institucions. La Generalitat instarà formalment el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, que invalidi el procés que va acabar amb l'afusellament del president Companys al castell de Montjuïc ara fa 67 anys. També crearà una oficina per donar «assessorament jurídic» a aquelles persones que vulguin anar als tribunals per aconseguir les anul·lacions de judicis i sentències dels seus familiars. La llei es debat avui en la comissió constitucional del Congrés i CiU encara no ha definit la seva posició.


+ La memòria de l'Argentina. Foto: O. DURAN

Artur Mas va demanar, dilluns, en l'homenatge a Lluís Companys en el 67 aniversari del seu afusellament, que la Generalitat lideri el procés per rehabilitar l'honor del president màrtir. El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, va confirmar ahir que ho faran, un cop s'aprovi la llei estatal de la memòria històrica. La normativa passa avui per la comissió constitucional del Congrés, on es debat l'informe de la ponència aprovat la setmana passada amb el suport de tots els grups, l'abstenció d'ERC i el vot contrari del PP. Avui es votaran les esmenes que hi han presentat els partits i, finalment, es votarà el text amb les al·legacions incorporades –el PSOE preveu «canvis mínims»– perquè es pugui aprovar en ple durant aquest mes d'octubre.

La normativa no anul·la els judicis i sentències del franquisme, però, segons ICV i el PSC, el fet que declari «il·legítims» els tribunals i jurats franquistes i les seves sentències i condemnes, i s'hi aboleixin un seguit de lleis franquistes obre la porta perquè els familiars de les víctimes i les institucions puguin acudir a la justícia per demanar-ne la invalidació. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Saura va anunciar que, un cop entri en vigor, «el que cal fer immediatament és demanar al fiscal general que sol·liciti la nul·litat del judici» de Companys, un judici «absolutament injust».

El president de la Generalitat republicana va ser un dels 100.000 catalans sotmesos a un consell de guerra durant la dictadura. Per ajudar els familiars, a més, la direcció general de la Memòria Històrica –dependent de la conselleria de Saura– crearà una oficina d'assessorament per «donar suport jurídic a totes les persones que individualment o col·lectivament» vulguin demanar l'anul·lació dels judicis franquistes. El govern vol evitar que «la demanda de nul·litat es converteixi en un viacrucis», com han augurat que passarà els contraris a la llei, entre els quals hi ha algunes associacions de recuperació de la memòria històrica i el PP i ERC, per motius radicalment oposats, ja que si els republicans creuen que es queda curta, els populars la veuen innecessària. Saura va defensar que és molt similar a la que es va aprovar a Alemanya per anul·lar les sentències del nazisme.

La llei, però, no convenç algunes entitats com l'Entesa de Catalunya per la República que en denuncia «greus defectes jurídics, omissions imperdonables i posicions injustificats amb la legalitat republicana». El més greu, assegura l'entesa, és que, a diferència del que sosté Joan Saura, «no reconeix cap via judicial perquè familiars i víctimes de 40 anys de terror franquista, puguin fer valer el dret de reclamar i de recuperar la dignitat moral, material i jurídica».

La inauguració d'Ausencias, una mostra fotogràfica de Gustavo Germano sobre els desapareguts durant la dictadura militar Argentina, a la Casa Amèrica, va donar ahir el tret de sortida al primer Col·loqui Internacional Democràtic, que se celebra fins dissabte a Barcelona. Reuneix experts sobre la recuperació de la memòria, entre ells María Isabel Allende, filla de l'expresident xilè, que avui pronunciarà la conferència inaugural a la qual assistiran Montilla i Saura.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>CiU no es defineix sobre la llei estatal ni sobre la catalana

>El PSC rebutja la proposta d'ERC i de la Comissió de la Dignitat perquè tornin els «papers» abans de finals d'any

>El govern vol que la fiscalia de l'Estat anul·li el judici a Companys

>El govern vol que la fiscalia de l'Estat anul·li el judici a Companys

>El govern vol que la fiscalia de l'Estat anul·li el judici a Companys

>El govern vol que la fiscalia de l'Estat anul·li el judici a Companys

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.