| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de maig de 2024


dijous, 11 d'octubre de 2007
>

Els ecologistes demanen la dimissió de Gimeno pel «ridícul espantós» que ha fet

Els barraquistes es mostren decebuts i diuen que Europa s'ha dixat «enganyar» i «manipular» pels conservacionistes

G. MORENO R. ROYO. Tortosa
Les reaccions per la retirada del decret de legalització de la caça en barraca no es van fer esperar gens ahir. Així els ecologistes van manifestar la seua satisfacció alhora que van aprofitar per reclamar la dimissió del director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, i van acusar al seu departament de fer un «ridícul espantós». Gimeno va dir que no dimitiria i va argumentar que la seua proposta de legalitzar la caça en barraca només perseguia l'objectiu de desactivar un conflicte que s'arrossega des de fa anys. Per la seua banda, els barraquistes, que ahir a la nit havien de celebrar una assemblea, es van mostrar decebuts. Per als caçadors tant la Comissió Europea com el departament s'han dixat «manipular per les mentides dels ecologistes».





«Per nosaltres és un dia històric, després de divuit anys de lluita», va afirmar el portaveu del GEPEC, Damià Vernet. Per a ell la campanya internacional engegada per diverses entitats ecologistes contra la legalització de la barraca ha estat decisiva. «Medi Ambient ha fet un ridícul espantós, i tant el director general de Medi Natural com el director dels serveis territorials a les Terres de l'Ebre, Víctor Gimeno, haurien de dimitir», va afirmar. Vernet va ser especialment dur amb Gimeno, a qui va acusar d'haver fet tot el possible per legalitzar la barraca i de fer «la vida impossible» als agents rurals i als cossos de seguretat. «Amb Gimeno al davant de Medi Ambient ningú ens garanteix que es respectarà la legalitat vigent», va dir. A més, Vernet es va mostrar partidari de desmantellar totes les barraques, ja que algú podria continuar caçant tot i la prohibició. Tant Vernet com el portaveu de SEO/BirdLife a l'Ebre, Ignasi Ripoll, van exigir que es revise la llei catalana de protecció dels animals en la qual no queda prohibida la captura de tords amb vesc. A l'hora que també van reclamar que es reforce l'acció dels agents rurals i del Seprona per impedir que es continuï caçant amb barraca, i que Medi Ambient deixi de donar suport judicial als infractors –el director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre ha estat citat per la defensa als diferents judicis contra barraquistes ebrencs–. De la mateixa manera, els ecologistes van fer una crida als ajuntaments del Montsià perquè facen «més pedagogia» i dixen d'incitar els seus veïns a delinquir. «A partir d'ara no tindrem pietat, i a tot aquell que inciti públicament a desobeir la legislació vigent el portarem als tribunals», va dir Vernet. A més, els ecologistes han alertat que la situació encara és més greu al País Valencià, on es calcula que hi ha més de 4.000 barraques –a Catalunya només se'n pretenien legalitzar 250– per això hi volen incidir i ja han contactat amb associacions ecologistes valencianes i tenen prevista una reunió en breu.

El director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, en resposta a la seua petició de dimissió per part dels ecologistes va assegurar que no dimitirà. «El decret no l'he elaborat jo», va dir tot assenyalant que ha defensat la legalització de la caça en barraca per posar fi a un conflicte que s'arrossega des de fa anys, entre barraquistes, agents rurals i ecologistes. «El decret regulava i restringia una pràctica cinegètica molt arrelada al territori», va manifestar tot assenyalant: «Com a director dels serveis territorials de Medi Ambient he de defensar les coses del territori i sovint les coses són diferents vistes des de dins o des de fora i Europa queda molt lluny.»

El cop més dur l'han rebut els caçadors que ja tenien les barraques preparades per poder caçar de forma legal durant la temporada de caça que comença aquesta mitjanit. «És un mètode selectiu, perquè els animals es capturen vius, i no massiu», va emfatitzar ahir Xavier Fontana, portaveu de l'associació de barraquistes. Fontana va dir que alguns dels 160 caçadors que tenen associats dixaran de caçar però d'altres continuaran fent-ho encara que els imposen sancions. «Són les seues vacances i ja ho tenen assumit», va cloure.



VÍCTOR GIMENO
DIRECTOR TERRITORIAL DE MEDI AMBIENT A LES TERRES DE L'EBRE
«De cap manera he de dimitir perquè el decret no l'he elaborat jo sinó els serveis jurídics de Medi Ambient. He defensat la legalització de la barraca per posar seny a una situació conflictiva i des del coneixement del territori»


XAVIER FONTANA
portaveu de l'associació cinegètica de barraquistes de catalunya
«Els ecologistes ens han guanyat enganyant i la Comissió Europea i el Departament de Medi Ambient s'han dixat manipular per les seues mentides. Per a molts la caça en barraca són les seues vacances i continuaran caçant»


DAMIÀ VERNET
PORTAVEU del GEPEC
«Ja sabíem que no podien legalitzar una pràctica il·legal. Si Gimeno tingués sang al cos hauria de dimitir, perquè Medi Ambient ha fet un ridícul espantós. Per fi han reconegut que no hi ha cap excepcionalitat per justificar la caça en barraca»


IGNASI RIPOLL
PORTAVEU DE SEO / BIRD LIFE
«Agraïm a Medi Ambient que haja reconegut que la caça en barraca és una pràctica insostenible, massiva i no selectiva. Ara cal continuar la campanya i abordar la situació al País Valencià, on hi ha més de 4.000 barraques»


IGNASI RIPOLL
PORTAVEU DE SEO / BIRD LIFE
«Agraïm a Medi Ambient que haja reconegut que la caça en barraca és una pràctica insostenible, massiva i no selectiva. Ara cal continuar la campanya i abordar la situació al País Valencià, on hi ha més de 4.000 barraques»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Medi Ambient fa marxa enrere i no autoritzarà la caça en barraca

>Denúncies en tràmit a Europa

>Decret restrictiu

>Més de 21.000 signatures en contra

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.