| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


diumenge, 30 de setembre de 2007
>

Proposen potenciar la formació perquè els que passen dels 50 tinguin feina

El saló Expo 50+ va servir d'escenari de debat sobre els problemes laborals dels cinquantins

ÒSCAR PINILLA. Girona
L'Auditori-Palau de Congressos de Girona va ser ahir l'escenari de l'Expo 50+, un saló dedicat a debatre la recol·locació en el mercat laboral dels aturats més grans de 50 anys. La trobada només va durar un sol dia i va servir per fer una crida a tots els agents socials –sindicats, empresaris, treballadors i administració local– i dir-los que hi ha persones que volen treballar i que estan prou qualificades com per entrar en el mercat de treball. Des de les entitats organitzadores de l'Expo 50+ (Espiral, Fundació UdG i SOC) s'ha intentat promoure la sensibilització per tal de desenvolupar accions socials i polítiques d'ocupació.


+ Imatge de la taula rodona celebrada ahir a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona. Foto: Ò.P.

Arreu de Catalunya hi ha unes taxes altes d'ocupació que coexisteixen amb una situació preocupant ja que hi ha llocs de treball sense cobrir i, d'altra banda, el nostre estat del benestar flaqueja davant l'envelliment de la nostra societat i les baixes taxes de natalitat, momentàniament pal·liades pels fluxos d'immigració. Però per altra banda, també hi ha persones que volen treballar i que estan prou qualificades per entrar en el mercat de treball, però l'edat els condiciona. Per tractar aquest tema es va organitzar ahir l'Expo 50+, un saló que va servir per fer una crida als agents socials per sensibilitzar-los sobre aquest problema.

La directora dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Girona, Núria Amay, va assegurar que el govern de la Generalitat de Catalunya és conscient d'aquestes diferències, no només causades per l'edat, sinó també pel sexe i per l'origen. Per això el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha activat el Servei d'Igualtat d'Oportunitats per fer front a aquesta realitat. Per Amay s'hauria d'usar la paraula emprenedor per qualificar les persones que tenen una edat avançada i tenen, igual que els joves, un projecte de futur.

Al seu torn, la presidenta de PIMEC Girona, Mariona de Puig, va dir que cal establir polítiques de reciclatge i d'hàbit formatiu. «Amb el coneixement, apareixen les oportunitats», assegura De Puig, que remarca que «un envelliment en formació és un envelliment en opcions de productivitat futura».

El secretari general de FOEG, Jordi de Puig Roca, també va intervenir com a ponent a l'Expo 50+, i té el convenciment que no és tant un problema d'edat sinó d'un dèficit de gent qualificada. «La solució passa per la formació, sobretot la continuada, perquè qui no té formació pot quedar marginat», sentencia Jordi de Puig.

Els sindicats van tenir molt a dir en la ponència de l'Expo 50+. El secretari general d'UGT de Girona, Camil Ros, va centrar el seu discurs en la precarietat laboral dels contractes temporals i va criticar els empresaris per exigir als treballadors una formació quan des de la mateixa empresa no s'impulsen cursos de reciclatge. Per la seva banda, el secretari general de CCOO de Girona, Aureli Álvarez, va lamentar que tota la vida els empresaris s'hagin dedicat a guanyar diners sense pensar en el valor afegit que aporta la formació.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.