| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 5 de maig de 2024


dissabte, 29 de setembre de 2007
>

Can Mario explora l'univers plàstic de Modest Cuixart a través de l'erotisme

El centre de la Fundació Vila Casas inaugura també avui una àmplia retrospectiva de Pablo Ley

EVA VÀZQUEZ. Palafrugell
La historiadora de l'art Pilar Giró fa quasi vint anys que coneix Modest Cuixart i n'estudia l'obra, prou temps per haver aprofundit en un univers plàstic que fa del signe i la màgia, «verbs del silenci», els mitjans primordials d'aproximació al món per la mirada, però també per la imaginació. Cuixart, el desig de la forma, l'exposició que ha comissariat per a Can Mario, revisa aquest procés d'assimilació i coneixement, que és també un exercici de persuasió i erotisme, a través d'una cinquantena d'obres datades entre el 1949 i el 2003. Al mateix espai de la Fundació Vila Casas també es pot veure una retrospectiva de Pablo Ley.


+ Pilar Giró, en primer terme, ahir davant l'oli Mabrina (2002), de Cuixart, a Can Mario. Foto: LLUÍS SERRAT

L'espai de la Fundació Vila Casas a Can Mario de Palafrugell inaugurarà avui (20 h) dues exposicions que repassen amb una àmplia perspectiva l'obra de dos artistes veterans vinculats a l'Empordà però de repercussió pública desigual: Modest Cuixart (Barcelona, 1925) i Pablo Ley (Barcelona 1921). Del primer, ja no calen presentacions, però la riquesa poètica de la seva obra continua donant lloc a noves i engrescadores lectures, com la que proposa Pilar Giró a Cuixart, el desig de la forma, un acostament a l'univers de l'artista des dels seus orígens, a principis dels anys cinquanta, fins ara mateix, partint de la idea de seducció, explícita o simbòlica, que requereix tot procés de creació. És amb aquest propòsit que l'exposició pren com a fil conductor la vessant eròtica, ja prou coneguda en l'obra de Cuixart, però per situar-la més enllà de la sensualitat tangible que recrea en el cos humà i revelar-la, en canvi, en el seu misteri profund, com «una penetració en les ànimes ocultes en les formes», com diu la comissària, o una recerca de la metafísica a través de la matèria, com afegeix el mateix artista. Les 47 aquarel·les, olis i dibuixos de l'exposició s'organitzen en dos grans àmbits, «L'aprenentatge de la mirada» i «Estadis de proximitat», a partir dels quals es ressegueixen els diversos recursos que ha posat Cuixart en joc per adreçar-se al món, explorant la màgia, el somni, la matèria (per mitjà de gratatges i incisions), la mitologia, el cos (sobretot el femení i a vegades tortuós), les màscares, les nines, les metamorfosis, els paisatges tel·lúrics, les línies de foc en espais inhòspits, el sexe, la ironia i el desig. El recorregut inclou també dues escultures de 1988, Mòrfics i Mòrfics 23, que Cuixart rarament exposa i que, per tant, són poc conegudes. Giró, en canvi, considera que s'ajustaven bé a la temàtica de seducció perquè «en aquest joc també hi pren part la possessió, i l'escultura sempre ha estat una apropiació molt evident de l'espai».

Pablo Ley, al contrari, és un artista quasi secret. Nascut a Barcelona però exiliat arran de la Guerra Civil espanyola a Berlín, d'on eren originaris els seus avis, va ser mobilitzat pels alemanys durant la Segona Guerra Mundial i fet presoner pels russos. Fins als anys cinquanta no torna a establir la residència a Barcelona, alternant-la amb llargues estades a París, i comença a treballar en una obra de fondes arrels expressionistes i coloració estrident que reflecteix la seva mirada crítica al món que l'envolta. La retrospectiva que li dedica ara Can Mario vol recuperar la trajectòria d'aquest artista de 86 anys avui establert, com Cuixart, a l'Alt Empordà a través d'una àmplia selecció de la seva pintura «coherent i sincera, d'una figuració tan radical que arriba a deformar-se fins al grotesc», segons ha explicat la comissària del muntatge, Camilla Hamm. Totes dues exposicions es podran veure a Palafrugell fins al 25 de maig del 2008.

D'altra banda, la Fundació Vila Casas també inaugura avui (19.30 h) al Palau Solterra de Torroella les mostres News, de Jordi Abelló, a l'espai La Galeria, i Canvi radical 2007, de Rosa Brugat, a les Cavallerisses i el Pou.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.