| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dissabte, 22 de setembre de 2007
>

Luis Cook guanya el Cartoon d'Or 2007 amb el curtmetratge «The Pearce sisters»

El premi es va lliurar ahir al Teatre Municipal i avui es lliuraran els Cartoon Tributes, en què quatre candidats són catalans

DANI CHICANO. Girona
El realitzador anglès Luis Cook, autor del curtmetratge The Pearce sisters, va ser proclamat ahir al vespre, en una gala que va tenir lloc al Teatre Municipal de Girona, guanyador del Cartoon d'Or, un premi que l'Associació Europea de Films d'Animació atorga al millor curtmetratge d'animació europeu de l'any. A més del guanyador, estaven nominats l'hongarès Tomek Ducki, la finlandesa Ami Lindhom i els anglesos Suzie Templeton i Daniel Gray i Tom Brown. Ahir van presentar els seus projectes en el marc del Cartoon Forum les catalanes Cromosoma (Lila) i Icon Animation (Lucky i Fred). Avui es farà l'última jornada del Cartoon Forum, amb la proclamació dels guanyadors dels guardons Cartoon Tributes, en què quatre candidats són catalans.


 Foto: D.C. AARDMAN A

+ A l'esquerra, Luis Cook, guanyador del Cartoon d'Or. A la dreta, les seves creacions, The Pearce sisters. / Foto: D.C. AARDMAN A

El curtmetratge The Pearce sisters (2D), de l'anglès Luis Cook, que dura 9,27 minuts, és una història tètrica, en què dues vellardes colrades per la intempèrie i lletges una cosa de no dir, viuen en un paratge remot, al costat del mar. Un bon dia salven d'ofegar-se un mariner, que en recuperar la consciència fuig un altre cop cap al mar i s'ofega. Segons l'autor, que treballa en una de les factories d'animació de més prestigi del món, Aardman, aquest és «un conte d'amor, de soledat, d'entranyes i de sang, de nuesa, de violència, de fumar i de prendre el té». Cook va rebre el premi –una estatueta i un xec per valor de 52.000 euros per afrontar la seva propera producció– de les mans de l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans.

Respecte als altres quatre finalistes, el treball de l'hongarès Tomek Ducki (Budapest, 1982), Life line, que és el seu projecte de graduació, fet en 2D (2 dimensions), és una poètica al·legoria de la vida mateixa, en què el camí és estret, les errades, fatals, i no hi ha possibilitat de tornar enrere. El món que dibuixa Ducki és fet de rodetes d'engranatge i de rails dentats per on transiten els personatges, de manera que el principi és bàsic: avança sense abandonar mai el camí. Aleshores un munt de rodetes i dents esdevenen un personatge que aprèn el més bàsic d'una manera dura. Life line dura poc menys 6,5 minuts. El treball més extens dels finalistes, de més de mitja hora de durada, és Peter & the wolf (Pere i el llop), basat en l'obra de Prokofiev i realitzat per la directora freelance anglesa Suzie Templeton. Pere i el llop és un curtmetratge de gran qualitat, fet amb titelles, que és fruit de la feina de cinc anys d'un equip nombrosíssim.

La finlandesa Ami Lindholm (1982) és una altra de les finalistes que ha acabat els seus estudis d'animació i el seu curt seleccionat, The irresistible smile, també és el seu projecte de graduació. El curt de Lindholm, de 6,21 minuts de durada i fet amb llapis sobre paper i 2D, planteja la situació d'una hostessa de vol, obligada a somriure en qualsevol ocasió, sigui o no plaent, que viu un viatge molt estressant en què tots els passatgers són complicats: un fumador compulsiu, una senyora gran beguda i un bebè que no para de somicar. L'hostessa mira d'estar per tot, però la situació es complica, fins que peta. Lindholm mostra un sentit de l'humor molt especial i una tècnica que dóna als seus dibuixos una aparença naïf atraient i entranyable alhora. En el cas dels joves anglesos Tom Brown i Daniel Gray, el seu curt, t.o.m., de 6,21 minuts de durada, fet amb paper i llapis i en 2D, també és un treball de graduació, és simple i explica el trajecte, molt especial, d'un nen cap a l'escola.

El Cartoon d'Or d'aquest any està patrocinat per Televisió de Catalunya, és l'únic guardó europeu per a curtmetratges d'animació europeus i s'atorga sota el paraigua del programa europeu Media, que en aquest cas dóna suport a l'emergència de nous talents. El jurat del guardó l'han format els realitzadors Áron Gauder (Hongria) i Janno Põldma (Estònia), i el responsable de programes per a joves i nens de Televisió de Catalunya, Xavier Romero.



CROMOSOMA I ICON
Les empreses catalanes Cromosoma i Icon van presentar ahir els seus projectes al Cartoon Forum. En el cas de Cromosoma es tracta de Lila, una sèrie de 52 capítols de 6,30 minuts de durada cadascun i adreçada a nens de 4 i 5 anys, en què la protagonista és una nena alegre que planta cara a les seves pors, que és la que dóna nom a la sèrie. Els autors de Lila són Laia Aza i Manuel Nofuentes, que han adaptat l'obra homònima de literatura infantil d'Eduard Estivill i Montse Domènech.

Per la seva banda, Icon va presentar Lucky Fred, una sèrie de 52 capítols de 12 minuts de durada cadascun dirigida a nens de 6 a 9 anys. Fred, un nen de 13 anys, és el protagonista de la sèrie, juntament amb els seus amics i un robot màgic. L'autor de la sèrie és Txema Ocio i la directora, Myriam Ballesteros.

De la resta de la jornada va destacar la presentació del projecte de la prestigiosa Aardman, Little J, inspirada en el xef anglès Jamie Oliver. Little J és un nen al qual li agrada el menjar: cuinar-lo, parlar-ne o aprendre.

Avui s'entregaran els Cartoon Tributes, als quals aspiren TVC, Luk Internacional, Cromosoma i Neptuno Films.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.