| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dissabte, 22 de setembre de 2007
>

Mosquits amb pell de tigre

El Masnou ha registrat en els darrers dies dos focus de mosquit tigre, una espècie cada cop més comuna

el reportatge

LLUÍS ARCAL. El Masnou

arribada accidental Tot i ser cada cop més habitual a Catalunya, el mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i va arribar a Europa i als Estats Units de manera accidental a través del comerç marítim de pneumàtics. Al Masnou se n'han detectat recentment dos focus.

Els habitants d'algunes zones del Masnou tenen des de fa uns dies un nou veí indesitjat, el mosquit tigre (Aedes albopictus). Alguns veïns del municipi, a més, ja han estat víctimes de la seva picada, que tot i que és molt dolorosa no és perillosa. La regidora de Salut Pública del Masnou, Cruz Álvarez (PSC), va explicar que els focus masnovins es van confirmar el passat dia 19, «després de rebre moltes trucades». La regidora va explicar que els dos focus s'havien localitzat pels voltants de carrer Mare de Déu del Pilar i del parc del Llac. Álvarez va explicar que ràpidament s'havia posat en contacte amb tècnics de la Generalitat i amb el CAP del Masnou per fer un seguiment de les persones afectades per la picada del mosquit. La regidora va reiterar que «és molt important la col·laboració ciutadana perquè ens alertin d'aquests casos», i va posar especial èmfasi en la «prevenció». Tot i això, va assegurar que «des de Manteniment s'està fent un esforç important per netejar emplaçaments que puguin atreure l'insecte». Algunes de les mesures que es poden dur a terme per evitar el mosquit tigre són, en general, buidar i mantenir sec qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua, ja que és l'hàbitat preferit per als mosquits, i tapar els forats dels troncs dels arbres. En cas de picada, s'ha de desinfectar bé la zona afectada i consultar el metge. Aquesta, però, no és l'única població del Maresme que aquest estiu s'ha vist afectada per aquest mosquit. Dosrius, Arenys de Mar, Caldes d'Estrac i Canet també n'han patit els seus efectes. Tot i això, sembla que al Maresme ha estat el primer any on se n'han detectat, com revela un estudi de la Generalitat de l'any passat.

L'insecte en qüestió és un mosquit àgil que s'amaga típicament a les parts ombrívoles de bardisses. És actiu sobretot de dia, a primera hora del matí i abans de fer-se de nit; la seva activitat és principalment a l'exterior de les cases, tot i que també hi entra. Tenen un radi de vol i d'acció relativament curt (uns 400 metres del lloc de cria com a màxim).

El seu hàbitat original són els forats dels arbres de selves del sud-est asiàtic. Des d'allà van ser transportats accidentalment ous i larves d'aquesta espècie a través del comerç marítim de pneumàtics fins a diversos països com ara Albània, els Estats Units, el Brasil, Mèxic, Itàlia i França. També, en algun cas, a través del comerç del bambú de la sort empaquetat amb aigua. S'ha adaptat molt bé a aquests nous territoris, ha colonitzat nous hàbitats i ha nidificat en masses d'aigua artificials petites, estancades i tancades que els recorden el seu hàbitat original, com ara bidons, gerros, plats de testos, cubells i altres tipus de recipients. Els ous són negres i ovalats, d'uns 0,5 mm de llargària i 0,16 mm d'amplada. Les larves, de dimensions entre 1 i 10 mm de llargària, triguen de 5 a 10 dies a transformar-se en pupes, i aquestes dos dies per transformar-se en adults. Les larves s'alimenten de matèria orgànica suspesa en l'aigua.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.