| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


dijous, 20 de setembre de 2007
>

Cronenberg obre avui Sant Sebastià

John Sayles, Wayne Wang i les espanyoles Iciar Bollain i Gracia Querejeta participen en la secció oficial

IMMA MERINO. Sant Sebastià
Amb Eastern Promises (Promeses de l'Est), film ambientat a Londres en què Vigo Mortensen interpreta un rus misteriós al servei d'una poderosa família de la màfia, David Cronenberg obrirà avui fora de concurs la 55a edició del festival de Sant Sebastià. Durant la primera jornada, avalada per la Palma d'or del festival de Canes i programada a Sant Sebastià pel fet d'haver obtingut el gran premi Fipresci de la crítica internacional, també es projectarà la colpidora pel·lícula romanesa 4 mesos, 3 setmanes i 2 dies, amb la qual Cristian Mungiu, a partir d'un cas d'avortament clandestí, reconstrueix la sordidesa dels últims anys de la sinistra dictadura de Ceacescu. El festival, que s'acabarà el dia 29, lliurarà enguany els premis Donostia a Richard Gere i Liv Ullmann.


+ Un surfista passava ahir per davant de l'edifici Kursaal mentre s'enllestien els detalls per a l'obertura del festival. Foto: EFE

Després de ser presentada en el recent festival de Toronto, on va guanyar el premi del públic, Eastern promises inaugurarà el festival de Sant Sebastià amb l'aval de ser dirigida per un cineasta de pes com ara el canadenc David Cronenberg, que, després de l'esplèndida Una historia de violencia, repeteix amb Vigo Mortensen i sembla insistir en una certa represa del cinema negre. També protagonitzada per Naomi Watts, la nova pel·lícula de Cronenberg es projectarà fora de concurs dins d'una secció oficial en què no sobren els noms coneguts. En tot cas, hi destaca el del nord-americà John Sayles, un cineasta sempre interessant que no és la primera vegada que concursa a Sant Sebastià. Ara hi presenta Honeydripper, ambientada en una població de l'Alabama dels anys 50 en què l'amo d'un bar contracta un famós guitarrista per salvar el local de la ruïna. També torna a Sant Sebastià Iciar Bollain després de l'èxit que hi va tenir quatre anys enrere amb Te doy mis ojos. Ara hi presentarà Mataharis, a l'entorn de les experiències de tres dones detectives. La participació espanyola, excepcionalment escassa en aquesta edició, es completarà amb una altra directora, Gracia Querejeta. Amb Siete mesas de billar francés, protagonitzada per Maribel Verdú, la filla del productor Elias Querejeta torna a plantejar una relació familiar conflictiva. Hi ha més dones cineastes que participen en la secció oficial. En el cas de la iraniana Hana Makhmalbaf s'hauria de parlar, de fet, d'una cineasta adolescent. Amb només dinou anys, debuta en el llargmetratge amb Buda va explotar per vergonya, on fa el seguiment d'una nena en l'Afganistan actual.

En la secció oficial també presentaran les seves noves pel·lícules el francès Manuel Poirier (que, a La maison, torna a treballar amb Sergi López en un registre intimista) i de l'alemany Hans Weingartner, que va cridar l'atenció amb la controvertida Los edukadores. Duent-hi Mil anys d'oració, en què un jubilat xinès visita la seva filla en una petita ciutat dels EUA, Wayne Wang és una presència destacable dins de la secció oficial, malgrat que, després de Smoke, no ha aconseguit un èxit equiparable al d'aquest film que va realitzar en col·laboració del seu amic Paul Auster. S'especula que la participació de Wang té a veure amb el fet que l'escriptor nord-americà sigui el president del jurat. En tot cas, a banda d'hipotètiques contrapartides, la presència d'Auster en el jurat no és aliena al fet que, evidentment fora de concurs, el festival projectarà el segon film en solitari de l'escriptor, La vida interior de Martin Frost, el guió del qual s'ha posat a la venda aquesta setmana a l'Estat espanyol.

Junt amb Paul Auster, com a president, compondran el jurat oficial els directors Bahman Ghobadi (guanyador en dues ocasions de la Kontxa d'or) i Peter Webber (autor de l'adaptació cinematogràfica de La jove de la perla), l'actor Eduardo Noriega i les actrius Susú Pecoraro, Nicoletta Braschi i la sueca Pernilla August, una de les últimes grans actrius d'Ingmar Bergman.Va interpretar la mare del cineasta suec en dos films que, recreant-hi la (mala) relació dels seus pares, va escriure el mateix Bergman: Les millors intencions, de Billie August, i Converses privades, de Liv Ullmann, que també serà present al festival per recollir el premi Donostia al conjunt de la seva carrera. Poc després de la mort del mestre, la presència de Liv Ullmann –de la qual el festival recuperarà Sofie (1992), la seva primera pel·lícula com a directora– també servirà per homenatjar Bergman, del qual es projectarà el seu colpidor últim film, Saraband, dins de la retrospectiva temàtica Fiebre helada, que reunirà films representatius del que han aportat les cinematografies escandinaves en l'última dècada. Els altres cicles d'aquesta 55a edició estan dedicats a Henry King, com a cineasta clàssic, i a Philippe Garrel, com a contemporani.

El festival s'ha assegurat la presència mediàtica en concedir l'altre premi Donostia a l'actor nord-americà Richard Gere, que aprofitarà per presentar a Sant Sebastià The Oax (La gran estafa), film de Lasse Halstrom a l'entorn d'un escriptor en hores baixes que convenç una editorial del fet que és l'única persona autoritzada per escriure una biografia de Howard Hugues. The Oax, que s'estrenarà aviat a l'Estat espanyol, va presentar-se l'any passat al festival de Roma, de manera que a Sant Sebastià s'inclou dins de la secció Zabaltegi (Zona oberta) com una hipotètica perla provinent d'altres festivals. Com a perles més segures, i certament preuades, hi ha la demolidora 4 mesos, 3 setmanes, 2 dies, amb la qual el romanès Cristian Mongiu va guanyar la Palma d'or en l'últim Canes, i l'esplèndida Lady Chaterley, un film de la francesa Pascale Ferran que adapta DH Lawrence amb sensibilitat extrema i mirada femenina. Provinent de Canes, es projectarà La escafandra i la papallona, del cineasta pintor Julian Schnabel, que també hi durà Berlin, a l'entorn d'un concert de Lou Reed amb un dels seus temes més coneguts.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.