| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 13 de maig de 2024


diumenge, 16 de setembre de 2007
>

Dispositiu policial desproporcionat a Girona per seguir la concentració a favor de la sobirania

Uns 350 mossos provinents d'arreu del país van controlar 400 manifestants

RAMON ESTÉBAN. Girona
Uns 350 agents dels Mossos d'Esquadra van controlar la concentració contra l'Audiencia Nacional i el Departament d'Interior de la Generalitat a Girona, convocada pel col·lectiu Alerta Solidària. L'acte responia a la investigació oberta per la fiscalia de l'Audiencia Nacional arran de la crema de retrats dels reis, dijous passat. A la concentració hi van anar unes 400 persones i els organitzadors van interpretar el desplegament com una demostració dirigida a Madrid del fet que «els catalans estan vigilats».


+ Els concentrats, ahir al vespre, davant l'ajuntament de Girona. Foto: R.E.

La concentració s'havia anunciat per les vuit del vespre, però els Mossos, procedents de diferents regions policials –entre ells hi havia agents de la Brigada Mòbil, especialitzada en grans concentracions–, ja feia molta estona que estaven situats a la plaça del Vi i rodalies. L'espectacularitat del desplegament –completat amb tres ambulàncies, un camió de bombers i una desena de municipals– va fer dubtar inicialment els organitzadors, que s'havien reunit al pont de Pedra, però al final van decidir tirar endavant. «Estem sorpresos per aquest desplegament, tenint en compte que tot plegat es deu a un fet lleu», va manifestar en aquells moments Lluís Sales, en nom dels convocants, referint-se a la crema de retrats dels reis. Integrants d'Alerta Solidària amb banderes i pancartes van entrar a la plaça del Vi –el perímetre de la qual era plena de policies i furgonetes–, on van ser rebuts amb aplaudiments per la gent que els esperava. Es van cridar consignes com ara «Al Borbó, pim, pam, pum, visca Terra Lliure, els catalans no tenim rei» o «Fora els Mossos de Girona».



EL MANIFEST


Davant de l'ajuntament, es va llegir un manifest. En aquest document, els partits i entitats d'esquerres i independentistes que havien organitzat la polèmica concentració de dijous –CUP, El Forn, JAG, Endavant, Maulets, PSAN, MDT, COS i SEPC, agrupats en l'organització Alerta Solidària– fan saber que rebutgen la reacció del fiscal en cap de l'Audiencia Nacional en relació amb els fets de dijous i es ratifiquen en les crítiques a la monarquia, al marge de retreure la posició del Departament d'Interior.

Els convocants creuen que ja és hora que se sàpiguen els privilegis jurídics de la Corona espanyola i també els atacs sistemàtics dels tribunals contra les expressions al carrer de l'independentisme català. Aquesta posició dels tribunals –afirmen– són una demostració que el marc polític espanyol no ofereix garanties democràtiques per a tothom.

El col·lectiu sosté que la investigació de l'Audiencia Nacional –un òrgan que ahir van titllar d'hereu del franquista TOP– atempta contra un acte de resistència civil –la crema dels retrats dels monarques– i s'emmarca en els atacs de l'estat contra la llibertat d'expressió produïts darrerament, com ara en el cas d'El Jueves o de les banderes del castell de Montjuïc de Barcelona –els autors del canvi de la bandera espanyola per una estelada han estat acusats d'ultratge a la bandera–. De la mateixa manera, en el manifest s'advertia el conseller d'Interior, Joan Saura, que, si s'imputa algú, el seu departament serà coresponsable del processament de ciutadans de Catalunya per motius ideològics en un tribunal especial espanyol.

Alerta Solidària va demanar també el màxim de suport a aquest manifest amb l'objectiu de compensar el possible inici d' «una ràtzia repressiva contra l'esquerra independentista a Girona».



INTERIOR REMET L'INFORME
El secretari general del Departament d'Interior, Joan Boada, va assegurar ahir que la intervenció dels Mossos d'Esquadra en el cas de la crema dels retrats dels monarques a Girona ha consistit a limitar-se a complir estrictament les ordres de la fiscalia, que fins al moment han estat simplement lliurar un informe sobre aquells esdeveniments.

D'altra banda, el portaveu del Consell General del Poder Judicial, Enrique López, va afirmar que les declaracions de divendres del vocal del consell Alfons López Tena –va dir que la crema de fotos del Rei de dijous se circumscriu en l'àmbit de la llibertat d'expressió– no mostren el parer de l'òrgan de govern dels magistrats. Mentrestant, el portaveu de l'associació Jutges per la Democràcia, Jaime Tapias, va manifestar que el cas «és un tema nou, que depèn de la simbologia i de les connotacions que l'envolten», segons va informar ahir Europa Press. D'altra banda, Jaime Tapias va declinar valorar el punt de vista de López Tena.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.