| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dissabte, 15 de setembre de 2007
>

Ja hi tornen



la crònica

SALVADOR GARCIA-ARBÓS.

+ Diaris de Madrid d'ahir. Foto: JORDI SOLER

La dreta ultranacionalista espanyola la té votada a Catalunya. Des d'aquí se senten els bruels acarnissats contra els Mossos i el govern tripartit, per culpa de quatre caps verds que van cremar unes fotos amb Borbons de caps per avall a la plaça del Vi de Girona.

Aquells nois van ser uns inconscients: no van calcular les conseqüències de la foguera irreverent. La Razon, El Mundo i l'Abc tenen el país en el punt de mira i aprofiten qualsevol escletxa per barrinar-hi i erosionar. Aquells nois critiquen que es criminalitzi l'independentisme, però fan accions que ho afavoreixen.

En efecte, no va ser una acció violenta, més aviat de mal gust. No és equiparable amb cap acte de la kale borroka, ni de lluny, com seria el desig del PP i de tota la llopada de la caverna. Va ser una performance de protesta. M'agradaria saber si els seus autors anaven encaputxats perquè tenien la consciència de fer-ne una de grossa, perseguida per la llei. Potser, ni això. Potser, les caputxes donaven més rellevància a l'acte, com una màscara en una dansa tribal.

Van cremar uns símbols i ja està. Cremar uns símbols és un acte de llibertat d'expressió; no han cremat patrimoni ni res que no pugui ser restituït per mil vegades. Als Estats Units, fa uns anys, el Tribunal Suprem es va trobar amb la tessitura d'haver de decidir si condemnava els que havien cremat una bandera, símbol nacional, omnipresent a tot el país i més enllà. La Cort Suprema dels EUA va decidir que, per sobre dels símbols, que són restituïbles, hi ha la llibertat d'expressió, perquè és un dret fonamental i insubstituïble. Un cop s'ha vulnerat, ja no hi ha res a fer. La llibertat d'expressió és emparada per la Declaració Universal dels Drets de l'Home. Els amics d'El Jueves ja saben quin pa hi donen. Poca broma!

De l'incident de dijous a la plaça del Vi, se'n va fer ressò gairebé tothom, però només els tres inefables en van fer escarafalls. Tot i això, El Mundo va ser l'únic a destacar la manifestació antimonàrquica per sobre de la resta d'activitat del dia del Rei. La manifestació, sense cap més incident remarcable, només va durar una hora i mitja, però ha servit perquè Catalunya –perquè ells parlen de Catalunya i del creixement del suport al secessionisme– hagi tornat als primers llocs de l'ordre del dia de l'agenda política.

El més lamentable de tot plegat és el fet que aquests diaris marquen l'agenda de fiscalia de l'Estat, que ha obert diligències. Per què la fiscalia no actua contra ells quan menteixen o insulten? Actuaria la fiscalia si es cremés una bandera catalana o basca? O és que això ja ho troba normal?

També han marcat l'agenda política i mediàtica de la jornada. El cas dels retrats amb Borbons de caps per avall cremats a la plaça del Vi de Girona va ser el tema de totes les tertúlies polítiques i xerrameques dels programes del cor. Deixem-nos d'orgues, la informació de la família reial espanyola interessa, bàsicament, a la premsa rosa.

Tot aquest episodi, ocorregut en una ciutat que els de Madrid encara imaginen provinciana, segons la descripció de 1893, de Don Benito Pérez Galdós.

Els empresaris gironins em va semblar sentir que també veuen la demarcació a la cua de l'Estat en infraestructures. I van fer venir el Rei perquè les seves reivindicacions tinguin ressò. Tinc entès que la patronal va convidar Joan Carles I per guanyar planes i planes de diari, dedicades a la seva organització, la FOEG, que ha fet vint anys. Devien preveure les manifestacions habituals, dels independentistes habituals, controlats pels antiavalots dels Mossos d'Esquadra, i cap a casa. No van tenir en compte el ciri trencat de la falla, ni la sagacitat de la premsa de Madrid.

De la vinguda del Rei a Girona, tots els diaris n'hem parlat. Primer de tot, els dos rotatius gironins, amb desplegaments considerables; els de Barcelona, poca cosa. Però, sobretot, sobretot, el que tothom ha destacat és la inauguració del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, perquè això sí que és important.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Material altament inflamable

>L'Audiencia Nacional insta els Mossos a actuar per la crema de fotos dels Reis

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.