| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 14 de maig de 2024


dimarts, 11 de setembre de 2007
>

La beguda de la Tecla i Tarantino

El director i actor nord-americà beu Chartreuse a «Death Proof», el seu darrer film. El licor s'exporta des de França a cent països, però Tarragona és la ciutat que més en consumeix

MARIA F. NOGUERA. Tarragona

+ El barrilet i l'ampolla de sèrie limitada. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ

«El Chartreuse és l'únic licor que és tan bo que van anomenar un color amb el seu nom.» Així defineix Quentin Tarantino la beguda que s'ha convertit en tot un emblema de les festes de Santa Tecla de Tarragona. Ho fa, com a actor, a Grindhouse: Death Proof , la nova pel·lícula plena de sang i humor que també dirigeix el fetitxista Tarantino. Aquesta, però, no és la primera aparició cinematogràfica del licor, que el 1950 va debutar a El mexicà , protagonitzada per Cantinflas.

De fet, el Chartreuse, que ara es fabrica a Voiron (França), es distribueix a més de cent països de tot el món. L'Estat francès, l'espanyol i Austràlia, per aquest ordre, en són els principals consumidors. Això sí, «Tarragona és la ciutat on més es consumeix», diu la representant de la marca, Marianne Waffelaert. Mentre que a la capital tarragonina la popular mamadeta es fa amb granissat de llimona, als Estats Units «es va posar de moda un combinat [sens dubte explosiu] amb tequila i Chartreuse als anys vuitanta», hi afegeix.

«El Chartreuse segueix viu gràcies a Tarragona», afirma Waffelaert, que va recordar l'època en què l'únic lloc on s'elaborava era a la fàbrica dels cartoixans de la plaça dels Infants, del 1903 al 1921. Com a homenatge, la central de Voiron embotella cada any una sèrie limitada per a Santa Tecla. Enguany, hi ha 4.000 ampolles de Chartreuse groc (40º) i 600 del verd (55º). A més, ja estan a punt els 15.000 barrilets que s'ompliran i reompliran de mamadeta durant les festes, que comencen dissabte. Com a novetats relacionades amb el licor, l'associació de veïns de Maria Cristina organitza al seu local una exposició d'articles de col·leccionisme del Chartreuse, i s'ha creat el gelat de les festes.





1605 - S'escriu el manuscrit amb la recepta

1737 - Fixen definitivament la fórmula, encara secreta, basada en 130 plantes

1882 - Els cartoixans compren la destil·leria de la plaça dels Infants, on hi fan licor des del 1903

1989 - Tancament de la fàbrica de Tarragona


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.